Info

Održan FIĆA FEST u Kragujevcu: Sećanje na mezimca jugoslovenske auto-industrije (FOTO)

Autor: InfoKG
18:00 | Subota, 18 06 2022

Tradicionalna manifestacija Fića fest ove godine stigla je do punoletstva, piše RTK. Već 18 godina, Udruženje ljubitelja fića, sa preko 200 članova, organizuje ovaj interesantan festival u velikom parku, kako bi se poznati automobil koji se proizvodio u Kragujevcu sačuvao od zaborava.

Organizatori Fića festa u Kragujevcu kažu da uporno istrajavaju u organizaciji festivala i podsećaju da su i tokom pandemije korona virusa na simboličan način, sa par automobila u junu, napravili mini Fića fest. 

Kragujevac je grad koji čuva i neguje tradiciju automobilske industrije i kulturu sećanja na fiću.

U Kragujevac je danas stiglo oko 70 fića iz cele Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Francuske, Austrije.

Na Fića festu su bili izloženi i drugi modeli koji su se proizvodili u kragujevačkoj Zastavi.

Manifestaciju Fića fest je i ove godine podržao grad Kragujevac, a Udruženje ljubitelja fiće je festival organizovalo uz pomoć Gradske turističke organizacije.

Godine 2012. grad Kragujevac je doneo odluku da se postavi spomenik fići, a Udruženje ljubitelja fića najavljuje da će pored 3.000 postojećih potpisa za inicijativu, prikupiti još hiljadu, jer je fića automobil koji je izgradio Kragujevac.

Proizvodnja fić počela je 1955. godine u Kragujevcu, a prestala 30 godina kasnije. Iako je brend Kragujevca, imao je posebnu ulogu u razvoju jugoslovenske automobilske inustrije. Proizvedeno je gotovo milion vozila, a fiće su se izvozile u 35 zemalja sveta.

Zvaničan naziv bio mu je „Zastava 750“ i  danas je simbol jednog vremena u bivšoj Jugoslaviji. 

Izvor: RTK

Galerija slika