InfoFoto: Iz glave; Tviter

Održan protest "1 od 5 miliona", među predvodnicima bivši naprednjak i radikal

Autor: Jovana Mladenović
10:52 | Nedelja, 13 01 2019

Građanski protest „Jedan od pet miliona“ održan je sinoć u Kragujevcu po drugi put, masovniji nego prethodne subote. Ovog puta bilo je više govornika, a jedan od njih postao je naročito zanimljiv javnosti koja se bavi "evolucijom" njegove stranačke pripadnosti od naprednjaka, preko radikala, do predvodnika opozicije. 

Kao i prethodne subote, građani su se okupili na platou ispred Robne kuće "Beograd" i šetali istom trasom - ulicama Zorana Đinđića, Save Kovačević, pešačkom zonom, Branka Radičevića, da bi krajnje odredište bio Đački trg ispred Prve Kragujevačke gimnazije. Ovog puta, za razliku od prošlog protesta kada se viorila zastava sa likom Če Gevare i izdizao badnjak, građani su bili organizovaniji, te su nosili zastave Srbije. 

Na Đačkom trgu okupljenima su se obratili Kragujevčani Željko Mrkalj, Nenad Maksimović i Milan Šerifović, Dragan Biočanin iz Batočine i Radoslav Ćatić iz Masloševa.

Govornici su poručili da građani žele "svež vazduh", a ne zatrovan mržnom i lažima gde i vlast i opozicija dele plen, da će ovi protesti iznedriti novog, mladog lidera, te da se traži poštovanje zakona, istina. Okupljeni su skandirali "ne" kao poruku onima koji "jašu" po građanima već decenijama. Pročitano je i pismo podrške građanima Kragujevca koje je uputila poznata glumica Gorica Popović.

Najavljeno je da će naredni protesti i dalje biti organizovani subotom.

Zanimljivo je da je jedan od govornika, te predvodnika kragujevačkog protesta, Dragan Biočanin, bio povod da predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović objavi tvit, kako je opisao, "evoluciju jednog od vođa protesta opozicije u četiri slike". Na fotografijama koje je priložio vidi se da je pomenuti bio, kako Mladenović navodi, "zakleti naprednjak", (iz SNS-a kasnije isključen) i "još zakletiji radikal" (izbačen).