Info

Oko 1000 građana za sada podnelo zahtev za status energetski zaštićenog kupca

Autor: Jovana Mladenović
13:48 | Ponedeljak, 18 01 2016

Od početka godine oko 1000 građana podnelo je zahtev za status energetski zaštićenog kupca, a ovo pravo ostvaruje oko 6000 Kragujevčana.

Zahtevi se lokalnoj samoupravi podnose na kružnom šalteru u holu zgrade Gradske uprave, gde se ujedno mogu dobiti i sve potrebne informacije. Kako bi se rasteretile gužve, korisnici dečjeg dodatka, kojih je oko 2500, obrazac mogu preuzeti i popuniti u Dečjoj zaštiti u ulici Save Kovačevića. Korisnici socijalne novčane pomoći i dečijeg dodatka ovaj status ostvaruju i bez podnošenja zahteva, s tim što u ovom slučaju status energetski zaštićenog kupca važi do isteka ove prinadležnosti, a ne do kraja kalendarske godine kao u slučaju kada se ovaj satus stiče na osnovu mesečnih prihoda u domaćinstvu.

Pravo na status energetski zaštićenog kupca imaju korisnici novčane socijalne pomoći, dečjeg dodatka, ljudi sa niskim primanjima i izuzetno zdravstveno ugrožene osobe, koje koriste elektromedicinsku opremu. Kriterijumi su ukupan mesečni prihod i broj članova domaćinstva i imovno stanje. Uslov za sticanje ovog statusa je ostvaren ukupan mesečni prihod domaćinstva, i to:

- do 13.595,68 dinara za domaćinstva sa jednim članom;
- do 19.795,00 dinara za domaćinstva sa dva i tri člana;
- do 25.990,25 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova;
- do 32.684,20 dinara za domaćinstva sa šest i više članova.

Dobijanjem statusa energetski zaštićenog kupca, najugrozenije porodice će u zavisnosti od kriterijuma dobiti od 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje tokom cele godine, odnosno od 35 do 75 kubnih metara gasa za vreme grejne sezone.

Rok za davanje odgovora, odnosno za odlučivanje je 30 dana od dana podnošenja zahteva za status energetski zaštićenog kupca.