Info

Oko 200 vrsta gljiva oduševilo Kragujevčane: Retke vrste, neprepoznatljivog izgleda (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Ponedeljak, 25 09 2017

U organizaciji Udruženja gljivara Šumadije i u prisustvu brojnih Udruženja iz cele Srbije i velikog broja posetilaca, održana je 17. Izložba gljiva u svečanoj sali Prirodno matematičkog fakulteta, najkvalitetnija do sada, utisak je svih prisutnih. Posetioci su mogli da vide 194 različite vrste gljiva, te neke izuzetno retke, a u simpatičnim komentarima pročitaju njihova dejstva, opise ukusa, mirisa i sa stručnjacima razgovaraju o njima. 

"Reč je o najstručnijoj i izložbi gljiva sa najdužom tradicijom u Srbiji. Prikazati 194 različite vrste gljiva bili je izuzetno teško u prethodno sušno, pa hladno vreme, neke od njih poslednjih dana smo skupljali na planinama, na nula stepeni, po kiši", izjavio je za InfoKG profesor Nebojša Lukić sa FIN-a, osnivač Gljivarskog društva Šumadije.

Izložene su brojne vrste gljiva sa područja Šumadije (Rudnika, Crnog vrha i Gledićkih planina) kao i sa Kopaonika, Goča i Gledićkih planina. Od običnih, na kakve i sami nailazimo u prirodi, do velikih gljiva za koje su posetioci simpatično komentarisali da liče na lampe, pa preko onih za koje su svi mislili da su korali, ne verujući da su zaista gljive, brojne vrste našle su se na fotografijama oduševljenih gosiju izložbe. 

Organizatori su zadovoljni odzivom posetilaca. "Neki ljudi su svesni, a neki ne, da prisustvuju nečemu što u Srbiji ne možete videti svaki dan i na mnogo mesta", zaključuje . 

U galeriji koja sledi pogledajte fotografije. 
 

Galerija slika