Info

ONI su kandidati za ĐURĐEVDANSKU NAGRADU

Autor: Jovana Mladenović
12:10 | Petak, 24 03 2023

Odbor za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja objavio je spisak kandidata za Đurđevdansku nagradu.

U OBLASTI UMETNOSTI

- Saša Vujić Vuja, za 40 godina rada i postojanja pank grupe KBO, koga su predložili PD Radio televizaja Kragujevac i Dom omladine Kragujevac.
- Slobodan Ćirović, za roman “Razgovori kod inspektora i priče o đavolu”, koga su predložili Narodna biblioteka “Vuk Karadžić” Kragujevac, Centar za kulturu i biblioteka Knić, Aleksandar Laković i Bratislav Milanović.
- Svetomir Madžarević, za monografsku publikaciju “Časopis „Lovac” vesnik lovačke štampe u Srbiji”, koga je predložilo Udruženje književnika Srbije Književna zajednica Kragujevac.
- Dejan Petrović, za osvojenu prvu nagradu na 17. Izložbi pozorišnih plakata i grafičkog oblikovanja u okviru 67. Sterijinog pozorja, koga su predložili Miloš Jurišić, Katarina Babić, Marijana Stanković, Jelena Stojanović Patrnogić, Nenad Ristović, Nikola Govedarica i Siniša Kojić.
- Petar Todorović, za roman “Otkucaji duge”, koga je predložila Mira Radović.

U OBLASTI NAUKE

- Katarina Leković i Veljko Leković, za istorijsku monografiju “Kragujevac između dva svetska rata, knjiga 2, Kulturno – društvene prilike u Kragujevcu:1918-1941” i članak “Konzervacija i restauracija”, koji su prikazani u naučnom i stručnom časopisu Anali, koje je predložilo Društvo istoričara Šumadije Kragujevac.
- Dr Valentina Opančina, za naučni rad “Case 310” objavljen u naučnom i stručnom časopisu “Radiology” i osvojenu nagradu Evropskog udruženja neuroradiologa i Evropske škole radiologije, koju je predložiolo Udruženje Dobra studentska organizacija.

U OBLASTI MEDICINE

- Apotekarska ustanova Kragujevac, za unapređenje usluga u svojim objektima i kompletne zdravstvene zaštite u 2022. godini, koju su predložili Nikola Nešić, Prof. dr Olivera Nikolić, Borivoje Radić, Mioljub Stevanović, Nenad Živadinović, Miloš Srejović, Dragomir Lazarević, Nemanja Pavlović, Jasna Veljanović i Marko Barać.

U OBLASTI ARHITEKTURE I URBANIZMA

- Dušan Spasojević, za učestvovanje u izradi projekata mostovskih konstrukcija na projektima “Moravski koridor” i “Obilaznica grada Kragujevca”, koga je predložila Nevena Spasojević.

U OBLASTI NOVINARSTVA

- Udruženje PRVI PRVI NA SKALI, za kreativan doprinos uređivanju istoimenog portala i sajta “Ekologija Kragujevac”, koje su predložili predškolska ustanova “Vrabac” Kragujevac, doc. Dr Snežana Branković, Dr. Dragan Vasiljević, Nevenka Bogdanović, Violeta Jovičinac Petrović, Miodrag Stoilović, Branko Vučković, Nina Nedeljković, Zlatija Labović, Ana Brzaković, Zoran Petrović, Nebojša Radosavljević Raus i Željko Mališić.

U OBLASTI OBRAZOVANJA

- Katarina Jevremović i Milica Vujsić, za postignute rezultate u vaspitno – obrazovnom radu u 2022. godini,u oblasti obrazovanja, koje su predložili OŠ Dragiša Mihailović Kragujevac, Ustanova Studentski kulturni centar Kragujevac i veći broj fizičkih lica, roditelja učenika OŠ Dragiša Mihailović Kragujevac.
- Osnovna škola Prota Stevan Popović, za formiranje jedinstvene slobodne vannastavne aktivnosti „Nasleđe moga kraja”, koju su predložili Zavičajno udruženje Čumićani Čumić, Crkvena opština Čumićka, Savet mesne zajednice Čumić, Zavičajno udruženje “Mihailo Petrović” Vlakča i Udruženje “Orlovo gnezdo” Vlakča.
- Predškolska ustanova “Vrabac”, za postignute rezultate u vaspitno – obrazovnom radu i razvoju školstva u Kragujevcu, realizaciju više projekata za decu predškolskog i osnovnog uzrasta, realizaciju međunarodnog “Erazmus +” projekta “Vrtić pod krošnjama – razvoj šumske pedagogije” i realizaciju drugih projekata u 2022. godini, koju su predložili Dejan Milošević, Slavica Marković i drugi.
- Slavica Đorđević, za postignute rezultate u vaspitno – obrazovnom i instruktivnom radu u 2022. godini, koju je predložila Slavica Đorđević.

U OBLASTI SPORTA

- Miodrag Savić, za postignute rezulate u trenerskom radu u sportskom plesu u okviru Plesnog kluba Fiesta, kao i za lično angažovanje i doprinos afirmaciji sporta u 2022. godini, koga je predložila Marija Jovanović.
- Teodora Vukojević, za osvojene zlatne medalje u juniorskoj i seniorskoj kategoriji u finalu Kupa Srbije u disciplini standardna vazdušna puška i malokalibarska puška, osvojene zlatne medalje u juniorskoj i seniorskoj kategoriji na prvenstvu Srbije u kategoriji i disciplini miks par obe kategorije, osvojenu bronzanu medalju na Svetskom kupu u Egiptu u kategoriji standardna vazdušna puška miks par u seniorskoj kategoriji i osvojeno 6. mesto pojedinačno na istom kupu, osvojenu srebrnu medalju u seniorskoj konkurenciji na Mediteranskim igrama u Alžiru u kategoriji standardna vazdušna puška i osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Norveškoj u seniorskoj konkurenciji u kategoriji standardna vazdušna puška, koju su predložili Jovana Đurić, Srđan Milivojević, Nebojša Bataveljić i drugi veći broj fizičkoh lica.
- Srđan Ristić, za oboren Ginisov rekord 25 barpija u što kraćem vremenu,sklekovi sa opterećenjem za 1 minut i sklekovi za 60 minuta, osvojenu titulu Balkanskog šampiona u fitnes čelendžu i organizaciju Večeri Ginisovih rekorda, koga je predložio Slađan Rakić.
 
U OBLASTI PRIVREDE

- Milan Stojadinović, nosilac poljoprivrednog gazinstva, za doprinos u razvoju poljoprivrede u 2022. godini, koga je predložio Narodni pokret “Volom selo
svoje”.

U OBLASTI HUMANITARNOG KARAKTERA

- Saša Alempijević, za organizaciju većeg broja humanitarnih akcija u 2022. godini, koga su pregložili Branko Balašajić, Jasna Sretković, Suzana Jovanović, Milomir Nikolić, Dragan Rašković, Vladeta Perović, Nikola Miletić, Vojislav Jović, LJiljana Bogićević, Marina Đorđević, Vesna Radovanović i Nemanja Nikolić.
- Danijela Nešović, za organizaciju i realizaciju humanitarnih akcija za pomoć deci sa autizmom u 2022. godini, koju su predložili Mihailo Krečković, Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kragujevac i Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Beograd.
- Tatjana Marinković, za organizaciju i realizaciju većeg broja humanitarnih akcija u 2022. godini, u saradnji sa Dobrovoljnim udruženjem ”Kolo srpskih sestara – Kragujevac”, koju su predložili Crveni krst Kragujevac, PD Radio – televizija Kragujevac, Gradska turistička organizacija Kargujevac, Škola sa domom za učenike sa oštećenim sluhom Kragujebvac, Udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom, Udruženje za podršku osoba sa invaliditetom Egal Kragujevac, Centar za negovanje tradicionalne kulture Abrašević Kragujevac, o.š Moma Stanojlović Kragujevac, Centar za socijalni rad Solidarnost Kragujevac, Ustanova Dom omladine Kragujevac i protojerej Srećko Zečević.
- Petar Todorović, za organizaciju i finansiranje humanitarne akcije podele novododišnjih paketića deci samohranih roditelja i roditelja slabog imovnog stanja, u saradnji sa nedeljnim novinama “Kragujevačke“, koga je predložila Mira Radović.