InfoFoto: Lazar Novaković

Opada broj pregleda u kovid ambulantama, jedna činjenica ipak zabrinjava

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 18 12 2020

U poslednjih nekoliko dana opada broj pregleda u kragujevačkim kovid ambulantama. Manje je pacijenata koji se prvi put javljaju na pregled, ali zabrinjava činjenica da se prilikom kontrola konstatuju komplikacije uzrokovane upalom pluća i da je dosta starijih lica.

I u ambulantama Doma zdravlja (Respiratorni centar ATD, Dečja kovid ambulanta i Kovid ambulanta u zdravstvenoj stanici 1), kao i u Zastavinoj kovid ambulanti, opada broj pacijenata koji se javljaju na pregled od početka nedelje. 

Testira se, u proseku, polovina pregledanih pacijenata.

Tako je u sredu u tri kovid ambulante Doma zdravlja obavljeno 623 pregleda, a testirano 360. Poređenja radi, u ponedeljak je pregledan 851 pacijent. Prošlog ponedeljka odrađeno je 923 pregleda, a pamte se dani i sa više od 1000.

U Zastavinoj kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana pregledana su 103 pacijenta, a testirano 66. Dan pre pregledana su 123 pacijenta, od kojih je uzorkovano 89.

U opadanju je broj pacijenata koji se prvi put javljaju na preged, ali lekare zabrinjava činjenica da se na kontrole javljaju pacijenti s pogoršanjima kliničke slike uzrokovanim upalom pluća.

Takođe, sada se na preglede javljaju čitave porodice, jer mlađi prenose virus starijima.