Info

OPOZICIJA u Kragujevcu složna: RUŠENJE VLASTI, a evo kako i kada

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Ponedeljak, 22 01 2018

Kragujevačka opozicija složna je u stavu da je gradu hitno potrebna promena vlasti, ali ne samo puko rušenje gradonačelnika Radomira Nikolića ili koalicije okupljene oko SNS-a, već da je neophodno uspostavljanje dobrog sistema u vođenju grada, nasuprot sadašnjem koji, prema mišljenju većine, ni ne postoji.  

Predstavnici stranaka koji su govorili za InfoKG zadovoljni su sinhronizovanim nastupima opozicionih odbornika na sednicama Skupštine grada, te smatraju da ima dosta i prostora i posla da se ujedinjeno deluje. Saradja u formalnom smislu morala bi da okupi ne samo opoziciju, već i sve relevantne pojedince koji žele dobro svom gradu. Neki vanredne lokalne izbore vide kao najbolji način za rušenje vlasti, dok su svi složni da je nesumnjivo neophodno ujediniti se oko platforme koja znači dobar sistem i rad u zajedničkom interesu svih građana Kragujevca, bez sujete i sitnih političkih interesa. 

"Vlast u gradu je nesposobna da omogući bolji život. Deluje da pojedini pomoćnici gradonačelnika i članovi Gradskog veća nisu ni obavešteni da su izabrani na te funkcije, nego se ponašaju kao statisti koji se mozda oglase jednom u 6 meseci", kaže Jovana Jovanović, odbornica Demokratske stranke. Na ovaj stav nadovezuje se i ocena Milana Uroševića, predsednika Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove, da je liderstvo Radomira Nikolića autistično. Jovanovićeva procenjuje i da sa ovakvim vođenjem grada za opoziciju "nema zime": "Ova vlast non-stop amnestira sebe od odgovornosti za gradske finansije, stanje u javnim i javno-komunalnim preduzećima, iako su već četiri godine na vlsti, a građanima treba neko spreman da preuzme odgovornost".

"Neophodno je ujedinjenje ne samo opozicije, već svih onih koji svom gradu žele dobro. Nažalost, opozicija u ovom trenutku nema dovoljan broj odbornika da samostalno, bez pomoći dela vladajućih odbornika može da utiče na promenu gradske vlasti. Potrebno je da se svi dobronamerni politički činioci u gradu, bez obzira da li su u ovom trenutku na vlasti ili u opoziciji, okupe oko zajedničkog zadatka da grad spasu od daljeg posrtanja i autističnog liderstva Radomira Nikolića", objašnjava Urošević.

Sa njim se slaže i Bojan Stojadinović, šef odborničke grupe Šumadijska regija-Pokret slobodnih građana, ali naglašava da je za Regiju saradnja sa eventualnim "preletačima" nemoguća, kao ni pravljenje neke „Frankenštajn koalicije“. "Što se tiče saradnje sa opozicionim partijama i pokretima, otvoreni smo za razgovore sa svima koji se zalažu za razvoj i modernizaciju sistema lokalne samouprave, gde gradovi neće biti samo administrativne tačke, već nosioci privrednog razvoja zemlje, što automatski isključuje svaku saradnju sa Srpskom naprednom strankom na bilo kom nivou, od mesne zajednice do republičkog parlamenta", jasan je Stojadinović. 

"Svaki dan u ovakvom stanju stvari, sa ovakvim ljudima na vlasti u Kragujevcu, vodi ka totalnom ruiniranju svega u ovom gradu i devastiranju svih segmenata ovog društva. Mi jesmo za ujedinjenje opozicije, prave opozicije, bez sujeta, umišljenosti, ličnih ambicija, za okupljanje svih onih snaga, stranačkih i nestranačkih udruženja, kako bi strmoglav pad svega vrednog u ovom gradu usmerili u sasvim suprotnom pravcu, kaže Veroljub Stevanović, predsednik Inicijativnog odbora Zajedno za Šumadiju.

Stojadinović se zalaže i za uspostavljanje čvrstog sistema u vođenju grada, a na takav stav nadovezuje se i mišljenje Jovane Jovanović: "Ujediniti se oko platforme, nije divoljno samo to što smo protiv nestposobne vlasti SNS-a i njenuh privezaka". 

"Više puta smo govorili o tome da ni jedna politička stranka pojedinačno nema dovoljno kadrova da grad samostalno valjano vodi, da je neophodno udruživanje, da moraju da se isključe sujete i zaboravi na sitne dnevnopolitičke interese pojedinaca i partija zarad boljitka svih kragujevčana", kaže Urošević. "To su vredni, mladi sa iskustvom, nepotrošeni, ambiciozni ljudi", smatra Jovanovićeva. Ovo mišljenje deli i Boris Kovačević, predsednik Gradskog odbora Liberalno demokratske partije, koji kaže da je rešenje u okupljanju onih koji su oslobođeni u potpunosti međusobnih optužbi, nadmetanja i  podmetanja. "Po tom pitanju kragujevačka opozicija je daleko ozbiljnija od republičke. Svima nam je fokus nesposobna gradska vlast i njen  katastrofalan odnos prema Kragujevcu i Kragujevčanima i dok god bude tako veće su šanse za uspeh. Odbijajući da zarad isključivo ličnih povlastica i komfora iznevere gradjane koji su ih birali, izdvoje se iz sopstvenih organizacija  i postanu pioni gradonačelnika i njegovih saradnika, predstavnici opozicije su demonstrirali politički karakter. To je polazni osnov za izgradnju poverenja iz kojeg će vremenom proizaći još intenzivnije i organizovanije opoziciono delovanje, koje će, uz podršku građana, dovesti do pozitivnih promena u gradu, zaključuje Kovačević.

Veroljub Stevanović predlaže vanredne lokalne izbore: "Ne znam da li će se opozicija ujediniti, kad, kako i pod kojim uslovima. Predhodno pitanje je: Ko je sve opozicija? Što se nas tiče, mi smo prvi za ujedinjenje, ali prvo da pogledamo ko sve može da bude u toj grupaciji. Ovu vlast treba srušiti, a mi, za razliku od njih, nismo za rušenje na način na koji su to oni uradili i smatramo da je potrebno čuti građane šta o tome misle.  Dakle, to završtiti na vanrednim lokalnim izborima. Da bi do toga došlo, potreban je snažan, konstantan pritisak na užasnu lokalnu vlast, kako bi se ti izbori desili". 

Ovakve izbore priželjkivao je i Miloš Anđelković, šef odborničke grupe Pokreta za naš grad. "Prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu Pokret za naš grad pozvao je sve odbornike Skupštine grada da ne glasaju za usvajanje istog i da na  prevremenim lokalnim izborima smenimo lošu vlast koja je nezainteresovana za probleme građana. Smatramo da je to zajednički interes ne samo opozicionih političkih organizacija, već i svih građana grada Kragujevca. Kako do toga nije došlo, a zbog činjenice da u lokalnom parlamentu imate paradoks da dvotrećinsku većinu, nastalu različitim kombinacijama čini politička grupacija koja je na lokalnim izborima 2016. godine osvojila manje od 50 odsto izašlih Kragujevčana, ostaje nam da svojim opozicionim delovanjem i dalje uksazujemo na sve loše poteze kojima se ugrožava budućnost grada. Jedino rešenje jesu izbori, jer Kragujevcu nije dovoljan odlazak aktuelnog gradonačelnika, već ponovno podizanje i uspostavljanje sistema koji je do temelja urušen", kaže Anđelković.

Urošević sumnja da će do izbora doći. "Kako stvari sada stoje, pitanje je da li će se u ovom mandatu stvoriti uslovi da do neophodnih promena dođe, ali to ne sme biti smetnja udruživanju, jer ni 2020. nije daleko. Nažalost, verovatno ćemo izgubiti još dve godine, jer ne očekujem da će trenutna gradska vlast u tom periodu stvari pomeriti sa mrtve tačke. Ali, ako sa druge strane mi u opoziciji to vreme iskoristimo da zajedno sa građanima poradimo na planu ubrzanog razvoja grada nakon izborne pobede do koje će nesumnjivo doći, pravi je način da iskoristimo šansu koja je pred nama", zaključuje Milan Urošević uz poziv "svi za Kragujevac".