Info

ORUŽARI: "Kabine za pucanje nebezbedne, nema zaštitne opreme"; Kompanija DEMANTUJE

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Sreda, 11 04 2018

"I pored izuzetno teške situacije vezane za uslove rada i nedostatka odgovarajuće zaštitne opreme i brojnih drugih teškoća sa kojima se zaposleni suočavaju, predstavnici rukovodstva već drugi put ne dolaze na zakazanu sednicu Odbora za bezbednost i zdravlje na radu", tvrde iz Sindikalne organizacije "Zastava oružja". Sa druge strane, rukovodstvo kompanije navode o sabotaži sednica i nebezbednim uslovima rada demantuje. 

STRELIŠTE: "Zaposleni u tom delu procesa proizvodnje već duže vreme osećaju zdravstvene tegobe u vidu mučnina, glavobolja, loše krvne slike, dok su pojedini radnici zbog ozbiljno izraženih tegoba i prisutnosti štetnih materija u organizmu bili i na bolničkom lečenju", tvrde sindikalci.

Predstavnici rukovodstva fabrike Zastava oružje se nisu pojavili na sednici Odbora za bezbednost i zdravlje na radu koja je bila zakazana za utorak u 10 časova, tvrde iz Sindikalne organizacije "Zastava oružja" i navode da je to već drugo zasedanje koje nije održano. Prema njihovim navodima, "situacija vezana za uslove rada je teška, a posledica su sve češće obustave istog. "Nedostaje odgovarajuća zaštitna oprema, uslovi rada na Strelištu su nebezbedni - radnici već danima ne ulaze u kabine za pucanje zbog prisustva hemijskih štetnosti koje ugrožavaju njihovo zdravlje, ali to za rukovodstvo nije bio dovoljan razlog da se pojave na zakazanoj sednici kako bi se ušlo u razgovore oko rešenja i našao izlaz iz postojeće situacije. 

Predstavnici zaposlenih u Odboru za bezbednost ocenjuju da je "sabotaža i bojkotovanje sednica Odbora za bezbednost i zdravlje na radu  pokušaj da se izbegne suočavanje sa stvarnim stanjem uslova rada u fabrici, kao i da se izbegne odgovornost za vrlo težak položaj zaposlenih u mnogim procesima rada gde se ugrožava zdravlje radnika".

"Sindikat će o novonastaloj situaciji obavestiti predstavnike Ministarstva odbrane kao i Upravu za bezbednost i zdravlje na radu", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Sa druge strane, sve navode iz rukovodstva kompanije su demantovali.

"Odbor za bezbednost i zdravlje na radu u "Zastava oružje" čini 9 članova i to: četiri člana iz redova Samostalnog sindikata (Predsednik i tri člana), predstavnici poslodavaca  Zastava oružje (četiri člana) i predstavnik Sindikata Nezavisnost (jedan član). Pošto rad kompletnog sastava Odbora nije moguć u prostorijama Samostalnog sindikata, o čemu postoji pisana informacija Sindikata Nezavisnost, Predsedniku Odbora za bezbednost i zdravlje na radu je predloženo da se sednica održi u prostoriji koju je obezbedio poslodavac, što je u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu. U prostoriju su u zakazano vreme došli predstavici poslodavca i predstavnik Sindikata Nezavisnost, a uredno su pozvani telefonom Predsednik i preostala tri člana iz Samostalnog sindikata. Na ovaj poziv se nisu odazvali Predsednik i članovi iz Samostalnog sindikata. Predsednik Odbora nije organizovao sednicu u skladu sa Poslovnikom o radu odbora, odnosno članove Odbora nije obavestio pisanim putem", objašnjeno je u demantiju Izvršnog odbora kompanije.

Takođe, demantuje se i to da su uslovi rada nezadovoljavajući. "Poslodavac kroz poštovanje propisa permanentno obezbeđuje uslove za bezbedan i zdrav rad svih zaposlenih, kao i nesmetani rad Odbora za bezbednost i zdravlje na radu", navodi Izvršni odbor.