InfoFoto: Miroslav Čer/Pressek.rs

Oružari prete štrajkom, traže da sindikalac Ilić bude vraćen na posao

Autor: InfoKG
15:15 | Sreda, 10 04 2019

Radnici Zastava oružja najavljuju štrajk, ukoliko Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije fabrike, kome je juče uručen otkaz, ne bude vraćen na posao, piše portal Pressek.  

U cilju pružanja podrške Iliću radnici su danas organizovali jednosatni štrajk upozorenja. Prema pisanju portala Pressek, u krugu fabrike okupilo se nekoliko stotina članova saindikata, a ispred kapija tridesetak predstavnika različitih sindikalnih organizacija. Okupljeni radnici poručili su da neće odustati, te da je ovo udar na sva radnička prava. Dodaju i da će do ponedeljka svakoga dana, od 11 do 12 sati, organizovati jednočasovne proteste, a ako se rukovodstvo „ne dozove pameti” sledi štrajk, piše Pressek.

Slične poruke poslali su i predstavnici sindikalnih udruženja.

Ovo je pokušaj gašenja sindikata. Dati otkaz predstavniku najaktivnije sindikalne organizacije u Srbiji je namera da se ugasi najmoćniji sindikat u Srbiji. To zaslužuje odgovor”, rekao je za Pressek Jugoslav Ristić iz Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Dragan Ilić je nagasio da se pritisak sprovodi već 5-6 godina od strane poslodavca. Njemu je jutros zabranjen ulazak u krug fabrike, a rečeno mu je da može da radi jedino u „Plavoj sali” Upravne zgrade.

Ugovor o radu je raskinut bez ikakvog razloga. Danima se vrši veliki pritisak na sve radnike. Mi znamo da je pripremljen okvir za dokapitalizaciju Zastava oružja, ali ne znamo ništa više od toga. Uloga sindikata je da pregovara i razgovora o tome – mojim izbacivanjem je onemogućeno zastupljanje radnika u Skupštini preduzeća”, rekao je za Pressek Ilić.

Prema pisanju ovog portala, Iliću je ispred kapija preduzeća bilo zabranjeno i da komunicira sa radnicima i članovima sindikata. Dodaje se i da dvoje radnika koji su pokušali da priđu kapiji, obezbeđenje je vratilo, a zameniku sindikata nije bilo dozvoljeno ni da doda jedna papir kroz ogradu.

Pressek piše da se na kraju Ilić obratio okupljenim radnicima u krugu fabrike preko mobilnog telefona, kao i da su nakon jednočasovnog štrajka radnici krenuli ka kapiji, a da ih je obezbeđenje zaustavilo na dva metra od ograde. 
Na ovoj sajtu je objavljeno da menadžment fabrike nije želeo da se oglašava ovim povodom.  

Izvor: Pressek