InfoFoto: Facebook/Sindikalna Organizacija Zastava Oružje

Oružari traže “šok terapiju” za spas fabrike od kolapsa, Nikolić ponudio da bude “kanal komunikacije”

Autor: Branko Vukašinović
15:50 | Ponedeljak, 25 05 2020

Radnici “Zastava oružja” organizovali su i danas štrajk upozorenja ispred Upravne zgrade kragujevačke namenske, a potom su krenuli u protestnu šetnju do Skupštine grada. Oni su gradonačelniku Radomiru Nikoliću predali svoje zahteve, uz očekivanje da se lokalna samouprava, kao vlasnik jednog dela kapitala, uključi i pomogne u rešavanju problema. Nikolić je ponudio da, kao i u slučaju protesta u “Fiat-u”, grad bude "kanal komunikacije" između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici. “Oružari” očekuju da tokom vikenda počnu hitni pregovori. 

Radnici “Zastava oružja”, između ostalog, traže isplatu bonusa od 25.000 dinara, da se izuzmu iz obaveze umanjenja zarada, a fabrika iz najavljene privatizacije.   

Predsednik Sindikalne organizacije “Zastava oružje”, Dragan Ilić, rekao je da lokalna samouprava ima udeo od 0,57 odsto u kapitalu kragujevačke fabrike, dok je većinski državni, odnosno Vlade i Fonda za razvoj oko 70 procenata, a društveni kapital čini 24,65 procenata.

"Želeli smo da Skupština grada koja učestvuje u kapitalu naše fabrike vidi kakva je pozicija fabrike, i da naravno uz njihovu pomoć, urazumimo neke koji to možda ne žele da vide u ovo trenutku, da se u fabrici pod hitno mora nešto preduzeti i da se uradi jedna šok terapija kako bi se fabrika spasila od daljeg kolapsa", rekao je predsednik sindikata Zastava oružje, Dragan Ilić.  

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da će zahteve radnika “Zastava oružja” proslediti resornim ministarstvima, premijeru, predsedniku Srbije i očekuje da će se razgovarati o ovom problem. 

Predsednik Sindikalne organizacije “Zastava oružje”, Dragan Ilić, očekuje da će tokom ovog vikenda početi hitni pregovori.

"Ukoliko se to ne desi, otići ćemo do Beograda i našim najvećim vlasnicima uručiti zahteve, jer oni do sada nisu imali želju da pregovaramo. Imali smo jedan neuspešan sastanak sa ministrom odbrane. Očekujemo da kroz dijalog možemo da dodjemo do rešenja", rekao je Ilić.

Zaposleni u “Zastava oružju” traže odgovornost svih u "lancu" odlučivanja zbog loših poslovnih rezultata fabrike. Od Vlade Srbije i Ministarstva odbrane očekuju da hitno fabrici odobri bespovratna sredstva koja se odnose na subvencije u privredi koja bi se usmerila na poboljšanje teških uslova rada. 

Ministarstvo odbrane odbacilo je tvrdnje štrajkača da kragujevačka fabrika loše posluje, a to je negiralo i rukovdstvo “Zastava oružja”. Direktor kragujevačke namenske Milojko Brzaković, tvrdi da je štrajk ispolitizovan i da je vođen ličnim interesima pojedinaca. 

Iz “Zastava oružja” poručuju da poslovanje kragujevačke namenske ni u jednom segmentu nije ugroženo, kao i da u prethodnom periodu nije bilo novog kreditnog zaduživanja i isplaćuju se sve obaveze. Dodaju da su članovi Nadzornog odbora razgovarali sa radnicima po proizvodnim pogonima preduzeća i da nijedan radnik nije izrazio nezadovolјstvo vezano za plate i uslove rada. Nadzorni odbor “Zastava oružja” saopštio je da prosečne plate stalno zaposlenih su blizu 52.000 dinara, a prosek plata sa radno angažovanim po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima blizu 50.000 dinara.

U skladu sa svojom misijom i vizijom Nadzorni odbor “Zastava oruzja” je, vodeći stabilnu finansijsku politiku, sa poslovodstvom preduzeća, doneo odluku da se iz realnih izvora isplati bonus od 10.000 dinara po radniku, što u ovom trenutku ne bi značajno ugrozilo likvidnost preduzeća”, navodi se u saopštenju Nadzornog odbora kragujevačke namenske. 

U “Zastava oružju” naglašavaju da se produženjem štrajka radnika ugrožavaju postojeći i onemogućavaju novi ugovori. 

Galerija slika