InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

OŠ "Dragiša Mihailović" potpisala Protokol o saradnji sa školom iz Rumunije

Autor: InfoKG
09:00 | Nedelja, 02 04 2023

Direktor OŠ "Dragiša Mihailović" iz Kragujevca Dalibor Tvrdišić i Čiki Zolt, direktor Srednje škole sa sportskim programom Sas Adalbert iz Trgu Mureša iz Rumunije, potpisali su Protokol o saradnji i razumevanju. 

Potpisivanju je prisustvovala delegacija OŠ "Čeh Karolj" iz Ade, predvođena direktorom škole Ferencom Jožefom, sa kojom kragujevačka osnovna škola sarađuje još od 1986. godine, a koja je nedavno potpisala sporazum sa ovom sportskom školom iz Rumunije.

Protokol je potpisan u prisustvu člana Gradskog veća za sport Predraga Stevovića i prosvetne savetnice u Šumadijskom upravnom okrugu, Maje Marković.

Grad Kragujevac ima sluha i pruža podršku obrazovnim institucijama u uspostavljanju međunarodnih saradnji u svim oblastima, između ostalih obrazovanja i kulture, ali kao grad sporta posebno ima obavezu da na najbolji mogući način otvara nove mogućnosti. Potpisivanjem dokumenta otvorili smo put novom prijateljstvu i novim mogućnostima i za naše i za đake iz Rumunije, čija će se vrednost ogledati kroz razmenu učenika i sportista i stvaranju novih šampiona na ponos naše dve prijateljske zemlje i grada, poručio je Predrag Stevović, član Gradskog veća za sport.

Srbija je uvek imala dobre sportiste i dobre rezultate i danas je tako. Zato sam smatrao da bi nam saradnja sa nekom školom iz Srbije bila od velikog značaja, budući da je Škola Sas Adalbert iz Trgu Mureša sportski orjentisana. Zahvaljujući energičnim i jasnim postupcima direktora kragujevačke osnovne škole koji se bori za stvaranje novih mogućnosti svojim učenicima, došlo je do ideje o saradnji koja danas rezultira potpisivanjem Protokola a koji će doneti obostranu dobrobit. Budući da sport nije samo obrazovanje već i zdravlje, u godinama pandemije za nama i narednim, punim izazova, činimo najbolje za našu decu, rekao je Čiki Zolt, direktor škole Sas Adalbert iz Trgu Mureša, Rumunija.

Školska uprava Kragujevac podržava inicijative škola na uspostavljanju međunarodne saradnje, jer se ona zasniva na uspostavljanju razmene obrazovno vaspitnih iskustava i ideja i unapređuje kvalitet rada škola. Saradnje kao što je ova OŠ "Dragiša Mihajlović", primer su dobre prakse i Školska uprava će uvek pružiti podršku, kazala je prosvetna savetnica u Šumadijskom upravnom okrugu, Maja Marković. 

Potpisivanjem Protokola o saradnji i razumevanju između naše dve škole, otvaramo novu stranicu u razmeni iskustava u oblasti obrazovanja, sporta i kulture. Siguran sam da će ovaj dokument otvoriti mnoge nove mogućnosti, od razmene učenika do novih iskustava koji će se odraziti na uspeh naših đaka, ali i da će učenici i sportisti školskog uzrasta iz Rumunije od nas nešto novo naučiti, rekao je direktor Tvrdišić. On je izrazio zahvalnost Gradu što je prepoznao značaj projekta i što je kao gradska uprava otvorena i spremna da bude podstrek u radu prosvetnih radnika koji čine najbolje što znaju i mogu za svoje đake.

Galerija slika