InfoFoto: PRVI PRVI NA SKALI

OŠ “Jovan Popović” prvi dobitnik priznanja "Kragujevački slez"

Autor: InfoKG
11:00 | Ponedeljak, 29 05 2023

Kragujevačka Osnovna škola “Jovan Popović” prvi je dobitnik priznanja "Kragujevački slez" - za aktivnosti na polju podizanja ekološke svesti sprovođenjem više od deset ekoloških projekata, kao najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2022. 

Ovo priznanje pokrenuto je na inicijativu udruženja PRVI PRVI NA SKALI u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, u okviru projekta "Ekologija Kragujevac" koji sufinansira Grad Kragujevac.

Na dodeli priznanja koja je upriličena u Botaničkoj bašti u ime Grada Kragujevca, obratio se član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić.

Grad Kragujevac je uvek podržavao i podržavaće ovakve vidove manifestacija. Imamo odličnu saradnju sa PMF-om, težićemo da tako bude i u budućnosti. Lično sam se uverio koliko OŠ "Jovan Popović" u Šumaricama vodi računa o zaštiti životne sredine. Kao grad težimo ka tome da usadimo takve ideje, da podignemo svest kod najmlađih sugrađana koliko je važno voditi računa o životnoj sredini. Voleo bih da više škola sledi ovaj primer jer znam da mogu isto ovako da rade”, kazao je Nikezić i izrazio nadu da će Grad i njima pomoći da na ovakav način održavaju svoju školu.  

Uz zahvalnost na podršci, direktor OŠ “Jovan Popović” Darko Grković je rekao da su zasadili 120 sadnica i planiraju da od škole u Šumaricama naprave park. 

Za sve treba da postoji tim koga su činili PMF, Botanička bašta, koleginice iz ekološke sekcije jer iza nas treba da ostane jedno lepo dvorište, još lepše u narednom periodu”, kazao je Grković.

Petočlani žiri odlučio je da se zahvalnice "Kragujevački slez" dodele neformalnom Udruženju građana "Viša sila", Predškolskoj ustanovi "Vrabac" i novinaru Miroslavu Jovanoviću za doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u protekloj godini.

"Kragujevački slez" je priznanje pokrenuto sa ciljem da se podstiču zaštita i unapređenje životne sredine na teritoriji Kragujevca kroz isticanje svih subjekata koji aktivno učestvuju u tome. Dodeljuje se za delo ili aktivnost koja predstavlja najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u protekloj godini.

Inače, Kragujevački slez je bio lokalno endemična vrsta centralnog dela Srbije koju je pronašao Josif Pančić 1874. godine. Smatra se da je bila rasprostranjena na teritoriji Kragujevca – na Metinom brdu i između Vraćevšnice i Ljuljaka.