InfoFoto: Arhiva/kragujevac.rs

OSUĐEN član Gradskog veća i predsednik kragujevačkog PUPS-a zbog PORESKE UTAJE

Autor: InfoKG
11:40 | Četvrtak, 12 04 2018

Sa računa Gradskog udruženja penzionera Kragujevac skinuto je oko 2,3 miliona dinara zato što nije plaćen PDV za nabavku ogreva u 2015. i 2016. godini, a njegov predsednik Ratko Tomašević, nakon sporazumnog priznanja krivice s tužilaštvom, kažnjen sa 100.000 dinara i na uslovnu kaznu od šest meseci, pod uslovom da za dve godine ne ponovi delo, piše portal Glas Šumadije. 

Predsednik Gradskog udruženja penzionera Kragujevac, sedamsedsetšestogodišnji Ratko Tomašević, koji je istovremeno član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi i predsednik Gradskog odbora PUPS-a, na osnovu sporazumnog priznanja krivice, 20. februara je proglašen krivim u Osnovnom sudu zbog krivičnog dela poreske utaje i osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci na dve godine i da plati 100.000 dinara.

Tomašević se teretio za poresku utaju – Član 229. stav 2 – i s njim je zaključen ugovor o priznanju krivičnog dela. Porez u visini od 2.294.422 dinara je izmiren u celosti sa računa Udruženja penzionera, koje je zbog toga prošle godine i bilo u blokadi, dok će 100.000 dinara na ime novčane kazne morati da plati lično”, potvrdila je za Glas Šumadije tužioc Osnovnog javnog tužilaštva, Slobodanka Raković.

Reč je porezu na dodatu vrednost koji nije bio plaćen prilikom nabavke drva za ogrev 2015. i 2016. godine za potrebe članova ovog udruženja. Vrednost prometa je premašila osam miliona dinara zbog čega je ušao u sistem plaćanja PDV-a i poreza na druge prihode.

Sa druge strane, predsednik Gradskog udruženja penzionera Kragujevac, Ratko Tomašević, negira krivicu. Dodaje i da mu ne pada na pamet da da ostavku na svoju funkciju u Udruženju penzionera.

Ja nisam ništa utajio. To su 10,5 miliona koji idu „Kostolcu” i „Srbijašumama” za nabavku ugalja i drva za penzionere za 2015. i 2016. godinu. Mi plaćamo PDV na ugalj, drva i prevoz, nismo platili samo za ukupan prihod, jer mi imamo ukupan prihod do četiri miliona i po tome ne ulazimo u sistem PDV-a. Na drvima i uglju ukupan prihod nam je bio za dve godine 710.000 dinara. Ali džabe, od nas su tražili da se plati i na svih 10.5 miliona dinara koji idu dobavljačima. Poreznici su sabrali za obe godine i doneli rešenje da moramo da platimo PDV sa kamatom od 2,5 miliona dinara, a trebalo je da platimo samo PDV na onu razliku troškova udruženja koje iznosi 320.000 dinara. Nas su, međutim, tretirali poreznici kao trgovinu. Jer penzioneri plaćaju njima preko našeg računa. Zato što udruženje dobavljaču plaća zbirno umesto penzionera pojedinačno nastao je problem, za koji ja nisam odgovoran. Pokušao sam to da objasnim i dirktorski Poreske uprave da taj novac nismo mi zaradili, ali nije vredelo. Ljudima u tužilaštvu je bilo jasno o čemu se tu radi i zato su prihvatili moju nagodbu”, izjavio je za Glas Šumadije Ratko Tomašević. 

Ta vest svakako neće oduševiti one članove Udruženja penzionera koje je samoinicijativno izbacio iz članstva, a koji su i inicirali otvaranje istrage protiv njega zbog primedbi na račun njegovog rada. Jedan broj ga je nakon iščlanjavanja tužio sudu, neke je po nalogu suda morao da vrati u Udruženje, neki su odustali od tužbe, a u slučaju Nadežde Čolović, koja je i pokrenula ovu priču, još uvek se vodi parnični postupak pred Osnovnim sudom. Ona se 21. marta obratila Osnovnom javnom tužilaštvu s molbom da je izveste o ishodu krivične prijave podnete protiv Ratka Tomaševića za krivično delo zloupotreba službenog položaja odgovornog lica iz člana 234 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Ističem da mi je u tužilaštvu rečeno da je okrivljeni priznao krivicu i da je zaključen sporazum o priznanju krivice SPK 2/18, ali mi je potrebna presuda, jer je u toku parnični postupak protiv okrivljenog”, navela je Nadežda Čolović u svom podnesku Osnovnom javnom tužilaštvu.

Međutim, ona nije mogla zvanično da dobije taj dokumenat bez obzira na svrhu, zato što je tu oštećena država, a ne ona lično. Tako da je morala da se zadovolji samo usmenim čitanjem sadržaja presude. Nadežda kaže da ona za sebe lično to nije ni radila, jer to ne ide njoj ni iz džepa, ni u džep, ali je htela da dokaže da se u Udruženju ne radi kako treba i da s tim članstvo mora da bude upoznato.

Sumnjam da će Ratko Tomašević i tih 100.000 dinara da plati iz svog džepa. Jer, ako je mogao tih 2,3 miliona da provuče preko računa da niko ništa ne zna, što ne bi i ovo. On je i ranije kažnjavan. Primera radi, zbog jedne žene koja je otišla u penziju, na ime poreza i doprinosa morao je naknadno da plati sa računa Udruženja preko 600.000 dinara. Navodno, nisu znali. Zakon ne opravdava nečije neznanje. Pa za još dvoje zaposlenih u Udruženju našli su da za devet godina nisu bili plaćeni porezi i doprinosi, pa je i to moralo da se plati sa računa Udruženja penzionera. Ali to niko ne zna i to neće da obnaroduje, kao ni ovu zvaničnu presudu koja je postala izvršna. Naravno da će Uruženje dobiti tu presudu, a hoće li možda Tomašević da maše s njom, da je nekom pokaže? Naravno da neće, nego ide dalje”, kaže Nadežda Čolović, dodajući da čovek i dalje sedi na radnom mestu na kome je počinio krivično delo.

Po statutu i zakonu on bi morao da ode. Ma, i u zatvor. Njega bi trebalo da opozove Nadzorni odbor Udruženja, s obzirom da sam ja već razgovarala sa Svetislavom Toskićem, predsednikom Nadzornog odbora gradskog Udruženja penzionera i informisala ga o presudi. Rekao je da je i on za to čuo, ali nema ništa „crno na belo” i nema dokaza da je to plaćeno s računa Udruženja. Pitao se odakle je platio blizu 2,5 miliona dinara, kao da on prvi to ne bi trebalo da zna”, priča Nadežda Čolović. 

Ona sada čeka na naredni potez Nadzornog odbora Udruženja penzionera Kragujevac i očekuje da Tomašević bude smenjen.

Plaćena 2,3 miliona dinara su samo Tomaševićev problem, a ne svih penzionera Kragujevca. To da li je nešto znao ili nije je takođe samo njegov prolem, a ne problem penzionera. Ne može se članarinama penzionera i novcem od donacija kojim bi trebalo da se pomogne starim, gladnim i bolesnim ljudima, plaćati za njegove propuste. On ovako direktno toši pare penzionera. Idu i provode se o trošku Udruženja, ali to je druga priča. Pritom, još uvek on finansira PUPS na račun svih penzionera. Za Novu godinu navodno se organizuju proslave za penzionere, i to dva dana. Prvog dana pola su penzioneri, pola članovi Mesnog odbora PUPS, isto tako i drugog dana. Tu su takve „igranke“ od kojih se grozim. Ja želim samo da penzioneri Kragujevca znaju istinu i da se traži Tomaševićeva smena”, kaže Nadežda.

Ona smatra da ovo Tomaševićevo krivično delo ima dovoljnu specifičnu težinu i da, kad se dodaju raniji propusti i ponašanja, to treba da dovoljan razlog za zahtev da bude pomeren s tog mesta pre isteka ovog drugog mandata. 

Da je on čovek vredan poštovanja, sam bi se povukao dostojanstveno, kada mu je finansijska policija našla utaju poreza i nezakonite radnje, a ne da nastavi dalje da nam još zamazuje oči sa advokatom za penzionere, koji dolazi na ročište da brani njega, a ne mene”, kaže Čolovićka.

Ona je, inače, i dalje u sporu s Ratkom Tomaševićem zato što je samoinicijativno isčlanio iz gradskog Udruženja penzionera jer nije podržala njegovu kandidauru. Bila je član i plaćala članarinu od 2003. godine do momenta isključenja. Smatra da to nije njegovo privatno vlasništvo da može tako da se ponaša. Poslednje ročište je održano 7. marta, a dokazni postupak je zakazan 25. maja i lično veruje da će tada biti i okončan postupak.

Sve ovo što govorim i radim nije u mom ličnom interesu, niti ja tu imam lični interes, nego sam uvek na strani pravde i zato sam dovde dogurala”, kaže Nadežda Čolović. 

Izvor: Glas Šumadije