InfoFoto: GAS

Otkucavanje eKG kartice na validatoru ili duplo skuplja karta: Od danas veće cene vožnje u gradskom prevozu

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 01 05 2019

Od danas na snagu su stupile nove, povećane cene karata za javni gradski i prigradski prevoz koje prate i novi, elektronski sistem plaćanja uz pomoć eKG kartica koje se čekiraju na validatorima u autobusima. Umesto dosadašnjih 60, jedna vožnja stajaće 70 dinara, a ukoliko želite vremensku kartu u trajanju od 120 minuta i, po potrebi, menjanje vozila, to će vas koštati 90 dinara. Ukoliko se odlučite za plaćanje kod vozača, to će vam novčanik olakšati za čak 150 dinara. 

Plastične eKG kartice za sada se mogu dopuniti samo u prostorijama Gradske agencije za saobračaj, a tokom ovog meseca to će biti moguće i na trafikama i drugim uplatnim mestima, kako po gradu, tako i u prigradskim područjima. To će biti moguće i elektronskim putem na sajtu Gradske agencije za saobraćaj.

S obzirom na to da je u primeni jedinstveni tarifni sistem, osnovna cena karte na celoj teritoriji Kragujevca je 70 dinara.

Prodajna cena za vremensku kartu za više vožnji (nepresonalizovana plastična smart kartica) iznosiće 90 dinara, a period važenja je 120 minuta od momenta prve validacije. Dnevna vremenska karta za jedan dan košta 200 dinara, a važi 24 sata od momenta prve validacije za neograničen broj vožnji. Cena vremenske karte za tri dana je 550, a za pet dana 700 dinara.

Cena elektronske karte van režima pretplate za jednu vožnju plaćena beskontaktnom platnom karticom i mobilnim telefonom koji podržava NFC tehnologiju i ima instaliranu odgovarajuću aplikaciju uvećava se za troškove koje naplaćuju mobilni operateri odnosno poslovne banke, a ne može biti veća od 15 posto prodajne cene sa PDV–om, propisane novim cenovnikom.

Cena papirne karte kod vozača biće značajno veća i koštaće 150 dinara.

Cena izdavanja personalizovane plastične smart kartice iznosi 300 dinara, za povlašćene kategorije sa godišnjom kalendarskom elektronskom kartom i za trudnice je 600 dinara, a nepersonalizovana plastična smart katica košta 250 dinara. Rok važenja kartica je tri godine. Za učenike koji pohađaju osnovne i srednje škole sa prebivalištem na teritoriji grada, prvo izdavanje personalizovane kartice je besplatno, jer će troškove snositi nadležna Gradska uprava.