InfoFoto: Printscreen - RTK

Otpušteni radnici Berteksa protestovali u Pešačkoj zoni

Autor: InfoKG
18:40 | Utorak, 29 11 2022

Otpušteni radnici turskog Berteksa protestovali su danas na Trgu kod krsta zbog neisplaćenih zarada i naknada za neiskorišćeni godišnji odmor. Traže da im poslodavac isplati preostala dugovanja, u suprotnom i za sutra najavljuju protest. 

Radnici turskog Berteksa od sredine oktobra, kada su otpušteni, čekali su na isplatu otpremnina, zaostalih zarada, troškove prevoza, neiskorišćenih godišnjih odmora. Protestovali su ispred fabrike sredinom ovog meseca i turski poslodavac im je pre nekoliko dana isplatio otpremine i troškove prevoza, ali ne i, kako tvrde, zaostale zarade i neiskorišćeni godišnji odmor. 

Zbog toga su se danas okupili u Pešačkoj zoni tražeći da im poslodavac isplati i ta dugovanja do sutra do 15 časova. 

Predstavnici bivših radnika Berteksa kažu da se većini njih duguje jedna i po plata, a onima koji su bili na bolovanju dve i po, kao i naknade za neiskorišćene godišnje odmore.

Ukoliko turski poslodavac ne isplati dugovanja najavljuju da će sutra već od 15:30 časova ponovo protestovati ispred fabrike. 

Podsetimo, turska fabrika "Berteks tekstil" u Kragujevcu otpustila je sredinom oktobra stotinak radnika, uglavnom žena, zbog, kako kažu, ekonomske krize i nedostatka porudžbina. Objekat u kom se nalazi Berteks u Kragujevcu, stavljen je na prodaju.