Info

Otvaranje Palate pravde na proleće – Ministarka Popović: Očekujem veću efikasnost sudstva u Kragujevcu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Petak, 27 11 2020

Izgradnja Palate pravde u Kragujevcu sa kompletnom komunalnom infrastrukturom biće okončana do kraja godine, dok će na proleće biti otvorena. To je najavila ministarka pravde Maja Popović, koja je danas zajedno sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i predsednikom Vrhovnog kasacionog suda Dragomirom Milojevićem obišla ovo gradilište. Očekuje da će, kada se svi pravosudni organi presele u novi objekat i počnu sa radom, efikasnost sudstva u Kragujevcu biti veća za 30 do 40 odsto. 

Nova ministarka pravde Maja Popović danas je zajedno sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i predsednikom Vrhovnog kasacionog suda Dragomirom Milojevićem obišla radove na izgradnji Palate pravde u Kragujevcu. Ministarka je tom prilikom najavila da bi trebalo da radovi na izgradnji Palate pravde i komunalne infrastrukture budu okončani do kraja godine, a da je otvaranje planirano na proleće 2021. Dodala je i da je država u izgradnju ovog objekta uložila 2,5 milijardi dinara, bez PDV-a. 

Izuzetno mi je drago što na samom početku mog mandata mogu da posetim ovakvu građevinu i ovakav infrastrukturni projekat, koji u poslednjih par decenija nije viđen na ovim prostorima. Ovo nije bitan projekat samo za pravosuđe, nego za celu državu. Upravo se sve radi zbog građana ove zemlje, da bi im pravda bila dostupna, da bi se sporovi vodili brže. Imajući u vidu nove uslove rada, gde su najmoderniji oprema i nameštaj, na evropskom i svetskom nivou, mi se nadamo da će i efikasnost rada biti bar 30-40 odsto viša. Izuzetno mi je drago što sam nasledila ono što su radili moji prethodnici na ovom mestu, jer je ovo Vlada kontinuiteta. Izgradnja je počela 2018., a već ove godine mi se nadamo završetku radova“, rekla je ministarka pravde, Maja Popović.   

Gradonačelnik Nikola Dašić je podsetio da je grad Kragujevac ustupio parcelu od oko dva hektara za izgradnju Palate pravde, kao i da se obavezao da obezbedi svu moguću komunalnu infrastrukturu, odnosno fekalnu i kišnu kanalizaciju, pristupne saobraćajnice, parking i parterno uređenje. Za te namene je iz gradske kase izdvojeno oko 58 miliona dinara. 

Za nas je velika čast i zadovoljstvo, to što je država odlučila da u Kragujevcu napravi u ovakva objekat. Celo pravosuđe u Srbiji trenutno ne poseduje bolji objekat od ovog, jer je građeno od nule, baš za potrebe pravosuđa. Očekujemo da do kraja godine komunalni infrastrukturni radovi budu završeni, s obzriom na to da sve ide po planu, čak neki radovi i brže od toga“, rekao je Dašić.   

Prema rečima predsednika Vrhovnog kasacionog suda, Dragomira Milojevića, prednost Palate pravde u Kragujevcu je ta što će svi pravosudni organi konačno biti na jednom mestu.

Veliko mi je zadovoljstvo što je država prepoznala potrebe kragujevačkog pravosuđa da napravi ovakav objekat, jer je opšte poznata činjenica da su pravosudni organi u Kragujevcu bili rasuti u više zgrada. Zašto je važno napraviti ovakvu zgradu? Kao što se kaže da odelo ne čini čoveka, ali ga čini lepšim, tako se nadam da će i ova zgrada naše pravosuđe u Kragujevcu učiniti boljim i kvalitetnijim. Svi pravosudni organi biće smešteni u ovoj zgradi, tako da će građanima ta pravda biti bliža, na jednom mestu, a nadam se da će sudije i svi zaposleni svojim radom opravdati poverenje“, rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević. 

U Palati pravde biće smešteno 11 pravosudnih organa, a to su Apelacioni, Viši, Osnovni, Prekršajni i Privredni sud, Apelaciono, Više i Osnovno javno tužilaštvo, kao i odeljenja Apelacionog prekršajnog suda, Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva. Zgrada će biti izgrađena po najsavremenijim standardima, imaće 24 sudnice i 74 kabineta, a u njoj će raditi više od 800 ljudi.

Galerija slika