Info

Otvaranje Regionalnog centra za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti najkasnije početkom aprila

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 20 01 2020

Regionalni centar za obolele od demencije i Alchajmerove bolesti u Ravnom Gaju, prvi te vrste ne samo u Srbiji, već i u regionu, počeće sa radom najkasnije početkom aprila, a funksionisaće pod okriljem Zavoda za smeštaj odraslih „Male Pčelice“. Kako i sam Zavod ima manjak radnika, iz svojih resursa ne može da opredeli zaposlene za novi Centar, što je razlog za odlaganje otvaranja, ali se sa Ministartsvom zdravljja trenutno traži rešenje.

Centar je smešten u zgradi nekadašnjeg dispanzera. Kancelarija za javna ulaganja izdvojila je 26 miliona dinara za adaptaciju objekta za potrebe Centra, a Zavod "Male Pčelice" iz sopstvenih prihoda 11 miliona dinara za parterno uređenje.

Prema rečima direktora Zavoda, Vladice Stanojevića, u ovoj specijalizovanoj ustanovi trebalo bi da bude otvoreno 30 novih radnih mesta.

U početku Centar će imati 40 ležajeva, a kapacitet će se nadalje povećavati na 100 do 120. 

Prostor u prizemlju i jednoj etaži opremljen je specijalizovanim ležajevima, u zgradi je teretni lift, a o pacijentima bi trebalo da brine 30 negovatelja, medicinskih tehničara i lekara.

Zavod za zbrinjavanje odraslih u Malim Pčelicama trenutno ima 36 radnika manje, pa iz svojih resursa ne može da opredeli radnike za novi Centar. To je razlog što se već neko vreme odlaže otvaranje Centra za demenciju.

Pregovori sa Ministarstvom zdravlja su u toku, a traži se zajedničko rešenje za otvaranje novih radnih mesta u Centru za demenciju.

Potrebe prevazilaze postojeće kapacijete Centra. Listu prioriteta za smeštaj dementnih ljudi i obolelih od Alchajmerove bolesti određuje Centar za socijalni rad.

Prednost prilikom prijema imaće oboleli čija je adresa stanovanja na području Šumadijskog upravnog okruga.

Prema rečima direktora Zavoda za smeštaj odraskih u Malim Pčelicama novi Centar za demenciju trebalo bi da bude otvoren najkasnije do početka aprila.

Izvor: InfoKG; RTK

Izvor: InfoKG; RTK