Info

Otvoren 11. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA: Više od 100 izlagača, sajamski popusti, edukacije (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
14:30 | Petak, 22 11 2019

Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma, jedanaesti po redu, otvoren je danas na Šumadija sajmu i trajaće do nedelje, 24. novembra. Sajam je svečano otvorila direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović. U okviru njega održava se i prodajni Sajam zimnice.

"U turističkoj ponudi Kragujevca i u turističkoj ponudi Srbije u prvih devet meseci ove godine ponovo smo prestigli rekordnu 2018. godinu i tako nastavili s pozitivnim trendom. Zaključno sa septembrom zabeleženo je 2,8 miliona turističkih dolazaka i više od 7,9 miliona noćenja u Srbiji. Ono što nas posebno raduje je činjenica da su posete domaćih i inostranih turista jednake, a ono što sve nas interesuje jesu noćenja realizovana od strane domaćih turista. Zato je ova manifestacija veoma važna, jer domaćim turistima skrećemo pažnju na to koliko toga Srbija, kao turistička destinacija, može da ponudi. Trend je i u Srbiji i u svetu da domaći turisti u toku godine realizuju više manjih i kraćih odmora, a to je naša prilika. Poseban akcenat trebalo bi staviti na seoski turizam, koji ne treba menjati niti modernizovati, već negovati i nuditi ono što je tradicionalno i što izdvaja Srbiju od ostalih ponuda", rekla je direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović. 

Na ovogodišnjem Sajmu izlaže više od 100 nacionalnih, regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i prvi put iz Mađarske. Banjska lečilišta, smeštajni i ugostiteljski objekti, turistički centri, osiguravajuće kuće, obrazovne ustanove, seoska domaćinstva i vinarije, našle su svoje mesto na sajmu. Posetioci su u prilici da se na jednom mestu upoznaju sa novom turističkom ponudom, aranžmanima za novogodišnje i božićne praznike, zimovanja, a biće obezbeđeni i sajamski popusti. Svoje ponude predstaviće i lokalne turističke organizacije, koje pažnju posetilaca usmeravaju na potencijale, znamenitosti i lepote naše zemlje.

"Ovogodišnji sajam turizma i seoskog turizma predstavlja najraznovrsniju turističku ponudu iz svih krajeva naše zemlje, a međunarodni karakter 11. sajmu daju gosti i izlagači iz Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i prvi put iz Mađarske", rekao je direktor Gradske turističke organizacije Bojan Pavlović i podsetio da će prateći program pored brojnih promocija manifestacija, destinacija i zabavnih programa imati radionice i edukativni sadržaji kojima će i posetioci i izlagači dobiti priliku da saznaju više o projektima iz oblasti ruralnog razvoja, osnivanju lokalnih akcionih grupa, osnaživanju žena na selu i seoskom turizmu.

Sajam turizma i seoskog turizma i ove godine održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i grada Kragujevca, a organizuju ga Gradska turistička organizacija Kragujevac i Šumadija sajam.

Cena ulaznice je 100 dinara, a kupovinom iste učestvujete u nagradnoj igri.