InfoFoto: Šumadija sajam i kragujevac.rs

Otvoren 13. Međunarodni sajam lova, ribolova i lovnog turizma u Kragujevcu (FOTO)

Autor: InfoKG
15:00 | Četvrtak, 18 08 2022

Tradicionalni, Međunarodni sajam lova, ribolova i lovnog turizma, pod nazivom “Kraguj M“, 13. po redu, svečano je otvoren na Šumadija sajmu i trajaće do nedelje, 21. avgusta. Na manifestaciji učestvuje više od 25 izlagača iz oblasti proizvodnje i prometa lovačkog i sportskog oružja, lovačkog i ribolovačkog pribora i opreme, lovačke konfekcije, lovačke municije, organizacija i agencija iz oblasti lova i lovnog turizma. 

Kragujevac je pravo mesto da se ovakva tradicija baštini ne samo zato što ima tradiciju u proizvodnji lovačkog i svakog drugog naoružanja, već i zbog toga što je ovde 1887. godine formirano prvo lovačko društvo u Srbiji. Nakon toga osnovane su i druge lovačke družine u Šumadiji, a dve godine kasnije i Beograd je dobio Lovački klub. Ipak, taj žar i ta iskra krenula je iz Kragujevca. Danas sa 8.500 lovaca i 400 organizacija i klubova koje okupljaju ribolovce, dolazimo do ozbiljne cifre i shvatamo koliku važnost imaju lov i ribolov, ne samo za druženje, nego i za održavanje i selekciju populacije divljači”, istakao je Nikola Dašić.

Sajam lova, ribolova i lovnog turizma je jedinstvena manifestacija u ovom delu Srbije, istakao je generalni direktor Šumadija sajma Aleksandar Štajn. 

Činjenica da se ova manifestacija održava 13. put govori o tome da ona poseduje kvalitet, bogatu sajamsku ponudu i prateće sadržaje. Ono što je za nas najznačajnije je da se ovde nalaze zadovoljni izlagači i posetioci, što je potvrda opravdanosti postojanja ove manifestacije i mi ćemo kao partneri i saradnici i ubuduće učestvovati u organizaciji sajma”, rekao je Štajn.

Inače, tokom četiri sajamska dana biće organizovane i tribine posvećene mogućnostima za razvoj lovnog turizma, propisima u oblasti oružja i municije, kao i tematski brifing o nastanku lovačke štampe u Srbiji. U subotu 20. avgusta na platou ispred Šumadija sajma od 10 do 13 sati biće organizovano tradicionalno takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša.

Organizator sajamske manifestacije je preduzeće Meteor Still iz Kragujevca, u saradnji sa Šumadija sajmom i Lovčkim savezom Centralne Srbije, a pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca. 

Radno vreme sajma za posetioce je od 9:30 do 19 časova. Cena ulaznice je 150 dinara, a parking je besplatan.

Galerija slika