Info

Otvoren Blok za palijativnu negu u Gerontološkom centru

Autor: InfoKG
15:12 | Utorak, 26 09 2017

U kragujevačkom Gerontološkom centru danas je otvoren Blok za palijativnu negu i zbrinjavanje, za najteže bolesnike koji se nalaze u terminalnom stanju, piše Blic. U izgradnju i opremanje bloka, koji se prostire na oko 500 kvadratnih metara i kapaciteta je za 26 korisnika, uložno je gotovo 370.000 evra. Sredstva su obezbedili Evropska unija i Vlada Republike Srbije. 

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za sektor ekonomije i finansija, Saša Trandafilović, zahvalio se delegaciji Evropske unije za pomoć u ovom projektu.

Zbrinjavanje osoba koje pate od teških i neizlečivih bolesti i podrška njihovim porodicima su od izuzetnog značaja i zahtevaju inovativne pristupe i usluge u sistemu socijalne zaštite. Ovaj projekat su sproveli Gerontološki centar Kragujevac, udruženje „Viktorija“, i obezbedili usluge palijativne nege, privremenog i trajnog zbrinjavanja u centru. Trebalo je 18 meseci da se posao dovede do kraja. EU će i u narednom periodu nastaviti da nam pruža pomoć u ovom segment”, rekao je Trandafilović.

Šef sektora operacija EUDEL Nikolas Bizel je rekao da "projekti koji imaju značaj za lokalnu zajednicu imaju posebnu važnost za EU". 

Za nas u EU je solidarnost sa osetljivim grupama jedna od osnovnih vrednosti, i poštovanje ljudskih prava, jedan od važnih delova evropskih integracija. Podržavaćemo i dalje ovakve inicijative, ne samo kako bi Srbiju približili EU, već kako bi i građani osetili konkretnu korist od procesa evropskih integracija”, izjavio je Bizel. 

Izvor: Blic