Info

Otvoren Centar za vantelesnu oplodnju – Vučić: Ovo je ulaganje u život i budućnost! (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
16:45 | Ponedeljak, 31 07 2017

U Kragujevcu je danas svečano otvoren Centar za vantelesnu oplodnju, u čiju su izgradnju i opremanje Fondacija “Dragica Nikolić”, Ministarstvo zdravlja i ovdašnji Klinički centar uložili gotovo 140 miliona dinara. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom je naglasio da je otvaranje Centra ulaganje u život i budućnost, kao i da ako mi ne budemo razumeli da su nam deca važnija od svega, džabe je sve što drugo radimo. 

Ovo je velika i važna stvar za mlade bračne parove, jer neće biti čekanja onoliko koliko je bilo do sada. Potrebno je još ovakvih centara, ali ovo je jedna od najvažnijih stvari koje moramo da radimo u budućnosti, na kojima moramo da insistiramo. Ukoliko ne promenimo nešto po tom pitanju, šta god radili u ekonomiji, šta god radili u politici, bili bismo osuđeni na propast. Ovo je život, ovo je ulaganje u život i u budućnost. Ove godine u prvih pet meseci imamo 6,7 odsto beba više na teritoriji cele Republike Srbije, nego u istom periodu prošle godine. Moramo da vodimo računa o deci, nećemo da imamo ekonomiju, imamo generaciju manje nego neke zemlje. Imamo čitavu generaciju ljudi manje, čitavu generaciju radnika, učenih i obrazovanih ljudi, imamo manje nego što imaju neke druge zemlje. Ako mi ne budemo razumeli da su nam deca važnija od svega, džabe je sve što drugo radimo. Veoma sam srećan što je Fondacija uložila ogroman novac i veliko hvala na tome. Ovo je za Kragujevac veoma važno. Naša sreća u nesreći je ta što je porodica Nikolić iz Kragujevca, pa su vodili računa i o drugim delovima Srbije, da nam ne ode sve u Beograd”, izjavio je Vučić. 

Izgradnja Centra pročela je sredinom decembra prošle godine, a dograđen je na 340 kvadratnih metara trećeg sprata Ginekološko-akušerske klinike kragujevačkog Kliničkog centra. Na ovom mestu će oko 200 parova godišnje moći da uz savremene procedure leči neplodnost i olakša put ka začeću. 

Bilo je prirodno da se posle Instituta za matične ćelije izgradi Centar za vantelesnu oplodnju. Fondacija koju je osnovala moja porodica, nije želela da joj za cilj budu zadužbine, zidovi i medicinska oprema, koja je trenutno najmodernija u svetu, nego da joj zadužbina bude i plač novorođene dece i svako dete koje bude začeto vantelesnom oplodnjom ovde. To je zapravo naš glavni cilj, da nas bude što više. Ovoj državi su potrebna deca, mladi i obrazovani kadrovi. Fondacija osim što rekonstruiše porodilišta, odvojila je novac da sagradi ovakav Centar u kome će se rađati budući građani, ne samo Šumadije, nego i dela koji gravitira ka Šumadiji, od Novog Pazara, Tutina, ceo južni deo Srbije ka Kragujevcu. Smanjiće se čekanja na listi za veštačku oplodnju, tako da se nadamo da će ovaj Centar vrveti od beba i plača novorođenčadi”, izjavila je Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora istoimene Fondacije. 

U izgradnju Centra za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu Fondacija “Dragica Nikolić” uložila je 84 miliona dinara, Ministarstvo zdravlja je za opremanje izdvojilo 50 miliona dinara, a ovdašnji Klinički centar je opredelio 5 miliona dinara. 

Ovo je samo deo onoga što smo obećali i što radimo. Suočavamo se sa problemom koji imamo, a to je da je sve većem broju parova neophodno da uđu u ovu proceduru da bi dobili dete. Svi zainteresovani parovi koji imaju problem već od sutra mogu da krenu da dolaze, da uđu u proceduru, da se urade analize, da bi već u septembru krenuli na vantelesnu oplodnju”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 

U Centru za vantelesnu oplodnju radiće obučen medicinski tim specijalista Kliničkog centra Kragujevac. Za parove sa bračnim sterilitetom biće obezbeđena kompletna medicinska dijagnostika i usluga, od dijagnoze steriliteta do procedure vantelesne oplodnje. 

Zahvaljujem se Ministarstvu zdravlja i Fondaciji “Dragica Nikolić” koji su imali ovoliko razumevanja za naše želje i potrebe i uožili su ogromna sredstva u jedan Centar koji će vrlo brzo, nadam se, ne samo početi da radi, nego dati rezultate koji su neophodni koji će biti vidljivi u vidu radosnog dečjeg plača na rođenju”, izjavio je direktor Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović.  

Centar su, sa predsednikom, ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i Dragicom Nikolić obišli i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, kao i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Galerija slika