Info

Otvorena apoteka u ambulanti Filip Kljajić

Autor: InfoKG
13:00 | Četvrtak, 06 05 2021

U ambulanti Filip Kljajić otvorena je apoteka, u partnerstvu Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava i Apotekarske ustanove Kragujevac, uz podršku Grada. 

To je 28 apotekarska jedinica pod okriljem Apotekarske ustanove, a prema rečima direktorke ustanove Vere Pantović, u skladu sa nacionalnim strateškim dokumentima, u planu je uvećanje broja apoteka na teritoriji grada.

- Ova godina je jubilarna godina Apotekarske ustanove u Kragujevcu, 185. godina od osnivanja apoteke u Srbiji. Apotekarska ustanova Kragujevac svojim uspešnim radom napravila je i čuva svoju lidersku poziciju u regionu. Apoteka Filip Kljajić otvorena je u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava, a zahvaljujući podršci koju nam je pružio Grad Kragujevac. Nadam se da ćemo učiniti još na planu uvećanja broja apoteka na teritoriji grada, rekla je direktorka Apotekarske ustanove Kragujevac, Vera Pantović.

Otvaranjem apoteke u ambulanti Filip Kljajić zaokružen je sistem primarne zdravstvene zaštite za oko 10.000 sugrađana koji se ovde leče i gravitiraju u ovom delu grada. 

- Većina organizacionih jedinica Doma zdravlja u svom sastavu imaju i jedinice Apotekarske ustanove, a ono što je planirano trogodišnjim pilot projektom za naredni period jesu apoteke na točkovima za udaljena seoska područja, najavila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Zgrada zdravstvene ambulante Filip Kljajić podignuta je šezdesetih godina prošlog veka, a prošle godine je kompletno rekonstruisana i adaptirana. Tokom pandemije, u periodu povećanog broja novoobolelih, jednim delom bila je u kovid sistemu.