InfoFoto: facebook/bibliotekakragujevac

Otvorena BAŠTENSKA BIBLIOTEKA (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 24 09 2020

Kragujevac je dobio baštensku biblioteku. Smeštena je u Botaničkoj bašti, a prostor je zamišljen kao svojevrstna učionica na otvorenom, u kojoj će se kroz praktičan rad i seminare sticati znanja iz ekologije i biodiverziteta. Ovde je smešten i bibliotečki ormarić, u kome će se nalaziti knjige koje su na raspolaganju za čitanje u prirodi, a posetioci bi trebalo da ga dopunjavaju poklanjanjem nekog štiva. 

Pri Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, u sklopu Katedre za biologiju i ekologiju, od 2017. godine razvija se projekat „Školski biološki centar“. Cilj je izgradnja tematskih celina u okviru eksperimentalnog naučnog parka u Kragujevcu. Saradnici na ovom projektu smatraju da će ovaj jedinstveni prostor biti učionica na otvorenom, u kojoj će se kroz praktičan rad i seminare sticati znanja iz ekologije i biodiverziteta, čime bismo razvijali svest o spletu živih bića u prirodnu celinu.

Osim toga, Botanička bašta otvara svoje kapije za sve građanske inicijative, tako da su već uspostavljeni brojni oblici saradnje sa Zavodom za zaštitu zdravlja, Studentskim kulturnim centrom, Kancelarijom za mlade, planinarskim udruženjima, vrtićima i pojedinim školama.

"Na poziv doc. dr Snežane Branković, rukovodioca Botaničke bašte, naša biblioteka uključila se ponudom knjiga na čitanje u ovom predivnom ambijentu za odmor i opuštanje. Biblioteka na otvorenom probno već funkcioniše neko vreme, a danas smo ozvaničili bibliotečki ormarić i dopunili ga skromnim poklonom. Sugrađane koji bi ipak čitali kod kuće – molimo da zauzvrat donesu i ostave neku svoju knjigu. U vreme ograničenja okupljanja u zatvorenom prostoru, čini nam se da će interesovanje i poseta ovom prelepom ambijentu intenzivno rasti u narednom periodu", rekao je direktor Narodne bibliozeke Vuk Karadžić, Mirko Demić.

Takođe, volonteri koji su raspoloženi za lagane radove – plevljenje, okopavanje, zalivanje, rado će biti dočekani u Botaničkoj bašti

Galerija slika