InfoFoto: Printscreen - RTK

Otvorena PRVA akreditovana LABORATORIJA za analizu kvaliteta VINA u Kragujevcu

Autor: InfoKG
19:00 | Petak, 24 03 2023

Prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina otvorena je danas u Kragujevcu, gde će raditi u okviru Instituta za informacione tehnologije kragujevačkog Univerziteta, piše Tanjug, a prenosi RTV.

U ovoj prvoj kragujevačkoj akreditovanoj laboratoriji ispitivaće se vina koja se proizvode u Srbiji, ali i u zemljama u regionu.

Prema rečima rektora Univerziteta u Kragujevcu, profesora Nenada Filipovića, u pitanju je kompjuterizovana laboratorija koja koristi najsavremenije metode iz oblasti kompjuterske hemije i informacione tehnologije.

Suština je da se usluge ove laboratorije najpre ponude našim proizvođačima vina kako bi mogli da unaprede svoje proizvode. Ovde će raditi istraživači i laboranti Instituta za informacione tehnologije a oprema koja se koristi je po najsavremenijim standardima", rekao je Filipović.

On je kazao da u okviru Univerziteta postoji još nekoliko sličnih laboratorija, na Tehničkom fakultetu u Čačku i da će se Univerzitet truditi da imamo još više akreditovanih laboratorija za ispitivanja raznih proizvoda i supstanci.

Kako je istakao direktor Instituta za informacione tehnologije, profesor doktor Zoran Marković, ideja je nastala zbog činjenice da samo Šumadija ima preko 50 proizvođača vina, kao i zbog i nagle ekspanzije proizvodnje vina u ovom delu Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Pošto nemamo nijednu akreditovanu laboratoriju u Šumadiji, odlučili smo da se uključimo u to i za sada smo akreditovali 12 metoda ispitivanja a planiramo i da proširimo akreditaciju”, istakao je Marković.

U okviru nove akreditovane laboratorije, ispitivaće se osnovni fizičko-hemijski parametri vina, poput jačine alkohola, gustine, kao i sadržaj sumpor-dioksida koji utiče na kvalitet vina. Takođe, analiziraće se i sadržaj isparivih kiselina i ph vrednost.

Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije istakao je da je ovakva laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina preko potrebna vinarima i vinogradarima koji gravitiraju ka Kragujevcu, a ima ih preko 50. U pitanju su proizvođači iz četiri vinogorja: Oplenačko, Krnjevačko, Račansko i Kragujevačko.

Obaveza nas proizvođača je da i pre stavljanja vina u promet obavimo hemijsku analizu i senzornu ocenu vina, što mogu da rade samo akreditovane laboratorije. Ovakva laboratorija nama olakšava taj proces jer možemo u najkraćem roku, čak i u toku dana, da dobijemo rezultate koji su nam veoma bitni za proizvodnju", rekao je Novaković.

On je objasnio da Udruženje vinara ima jednu malu laboratoriju, gde radi osnovne analize koje su potrebne, ali su uzorke vina nosili i kod privatnih akreditovanih laboratorija u Aleksandrovcu i Vršcu.

"Postojanjem prve akeditovane laboratorije u Kragujevcu vinari iz ovog kraja svakako će imati manje troškove i brze rezultate svih neophodnih analiza”, rekao je predsednik udruženja vinara Šumadije.

Izvor: Tanjug, RTV