InfoFoto: srbija.gov.rs

Otvorena prva fabrika u MIND parku – Vučić: Ovo je ogorman dobitak za celu Srbiju

Autor: Branko Vukašinović
15:40 | Petak, 07 12 2018

U okviru industrijskog kompleksa “MIND park” kod Kragujevca danas je otvorena prva fabrika “AMM Manufacturing”, koja posluje pod okrilјem “MIND grupe”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tom prilikom izjavio da je “MIND park” spas za Šumadiju, ali i ogroman dobitak za celu Srbiju, u smislu bruto domaćeg proizvoda, broja lјuda koji će da radi i plate koje će da dobijaju.

“AMM Manufacturing” je prva fabrika koja je otvorena u okviru industrijskog kompleksa “MIND park”. Ova firma smeštena je u hali od 8.000 kvadrata, a prva proizvodnja počela je 1. novembra. Presecanjem vrpce fabriku “AMM Manufacturing” otvorili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlasnik kompanije "MIND Real Estate" Bratislav Milanović. 

Ništa zdravije nismo mogli da dobijemo u našoj Šumadiji. Predivan dan za Kragujevac, uspešan dan za Siemens. MIND park je spas za Šumadiju, ali i ogroman dobitak za celu Srbiju, u smislu bruto domaćeg proizvoda, broja lјuda koji će da radi, plate koje će da dobijaju. Radili smo, država je 10 miliona evra uložila u infrastrukturu, uložićemo još. Mislim da je to velika vest za lјude iz Batočine, Rače, Gornjeg Milanovca, Lapova, Topole i Kragujevca. Biće posla za lјude i neverovatno je da smo ovo uspeli da završimo za sedam meseci od kada smo postavili kamen temelјac”, rekao je Vučić.   

Kada je reč o broju zaposlenih i novim radnim mestima, predsednik Srbije je objasnio da u "MIND parku" trenutno radi 260 lјudi, u "Siemens-u" 600,  a da će uskoro raditi ukupno 3.000. Dodaje da sa dolaskom drugih kompanija u MIND park očekuje se da će na ovom mestu biti zaposleno između 6.000 i 7.000 lјudi.  

Vlasnik kompanije "MIND Real Estate" Bratislav Milanović zahvalio se svima koji su doprineli ovom projektu i dodao da su danas pokazali da nisu “livada ili Power point firma”. Naglasio je da se pored hale u kojoj je smeštena fabrika “AMM” nalaze još četiri gradilišta i da se trenutno gradi 30.000 kvadrata u MIND parku. Najavio je i da će do kraja 2019. u ovom industrijskom kompleksu biti izgrađeno više od 60.000 kvadrata, kao i da će “Siemens” sledeće godine u ovom parku početi da pravi tramvaje.   

U MIND parku, koji se prostire na oko 150 hektara, u toku je izgradnja industrijske zone, gde će, osim fabrika, biti smešteni edukacioni i inženjerski centar, vrtić, dom zdravlja, kantina, sportski centar, kao i aerodromska pista.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na svečanom otvaranju najavila planove Vlade za Kragujevac i dodala da je razgovarala sa ljudima iz Milanović inženjeringa oko daljih aktivnosti vezanih za otvaranje Naučno-tehnološkog parka u okviru MIND parka. Brnabićeva je rekla i da će sredinom februara sledeće godine u Kragujevcu uručiti prve ključeve za stanove za malde naučnike i istraživače. Nada se da će do juna 2019. u našem gradu početi izgradnja najmodernijeg Data centra.