InfoFoto: mod.gov.rs

Otvorene dve novoizgrađene radionice u "Medni", vrednosti 2,7 miliona evra (FOTO)

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 26 09 2019

U Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac otvorene su dve novoizgrađene radionice - za izvlačenje eksplozivnog punjenja iz košuljice projektila i za delaboraciju, modernizaciju i održavanje ubojnih sredstava, ukupne vrednosti 2.740.000 evra, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Novac su obezbedili Vlada Republike Srbije, NATO poverenički fond i Tehnički remontni zavod Kragujevac. 
Radonice su svečano otvorili ministar odbrane Aleksandar Vulin, visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke, Danijel Dorington i direktor Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković. 

"Nakon ratova u kojima je Srbija učestvovala bez svoje volje i ratova koje nije izazvala, ostalo je mnogo neiskorišćene i zastarele municije, svega onoga što čini bezbednosni rizik svakome od nas. Zato je veoma važno da su otvorena dva nova pogona koja će moći da rešavaju problem neeksplodiranih ubojnih sredstava i problem zastarele municije. NATO poverenički fond i kao njegov najveći donator Vlada Sjedinjenih Država učinili su nam veliku uslugu time što su nam pomogli da nam zemlja bude bezbednija i da neeksplodirana ubojna sredstva i zastarelu municiju, koja nam je veliko opterećenje u našim skladištima, uništimo na bezbedan način, ali i da iz nje izvučemo sve ono što je korisno za nas", rekao je Vulin i naglasio da će država Srbija učiniti sve da, na prvom mestu, radnici koji rade u ovom Zavodu i svi oni koji rade na delaboraciji neeksplodiranih ubojnih sredstava budu bezbedni.

Visoki predstavnik NATO Agencije za podršku i nabavke, Danijel Dorington, rekao je da ta institucija pruža punu podršku naporima Ministarstva odbrane i Tehničkog remontnog zavoda da ponovo uspostave operativne kapacitete objekta koji je danas pušten u rad.
 
"Demilitarizacija zastarele municije je ključna za smanjenje rizika od eksplozija i tu smo da potvrdimo našu podršku, a u mesecima pred nama predviđeno je da se u ovom objektu uništi do 1.300 tona municije, čime će se znatno unaprediti bezbednost i to je konkretan primer onoga što partnerstvo između NATO i Srbije može da donese", rekao je Dorington i dodao da bi Tehnički remontni centar Kragujevac mogao da postane "regionalni centar izuzetnosti" za demilitarizaciju zastarele municije.  
 
Izaslanik odbrane Velike Britanije, pukovnik Nik Ilić, pomenuo je veliki značaj akcije uništavanja  municije i sredstava koje je Ministarstvo odbrane Republike Srbije proglasilo opasnom,  zastarelom ili viškom.
 
"U pitanju je oko 1.300 tona takve municije, koje je selektovalo Ministarstvo odbrane, od kojih je dosad uništeno oko 250 bruto tona, pa je od velike važnosti činjenica da će Zavod od jeseni nastaviti sa ovim poslom", rekao je izaslanik odbrane Velike Britanije i najavio da su u toku procedure za odobravanje dodatnih sredstava kojima bi se izašlo u susret novim potrebama Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu. Dodao je i da je ovaj projekat odlična prilika za razvijanje odnosa između Srbije i NATO, ali i Srbije sa susedima, kako bi se unapredio opšti nivo bezbednosti u regionu.
 
Izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država,  pukovnik Tomas Batler, podsetio je da je ambasador Skot,  odmah nakon nesreće, koja se u Zavodu desila krajem februara 2017. godine, u ime Vlade Sjedinjenih Američkih Država, ponudio pomoć Srbiji da odgovori na ovu tragediju.

"Neposredno po ovom događaju generalni sekretar NATO Stoltenberg rekao je da će alijansa i dalje istrajati u pomaganju Srbiji da na bezbedan način skladišti municiju i uništava opasne viškove. U skladu s tim prethodne dve godine SAD su donirale više od 1,3 miliona dolara u Poverilački fond NATO za Srbiju", rekao je Batler.

Direktor TRZ Kragujevac potpukovnik Rasim Ćiriković naglasio je da ovaj zavod sada ima modernu liniju koja u potpunosti odgovara našim i međunarodnim standardima, kao i da svi koji budu radili u tom objektu su bezbedni. 

Izvor: Ministarstvo odbrane

Galerija slika