InfoFoto: minrzs.gov.rs

Socijalno-ekonomski savet BESAN NA MINISTRA ĐORĐEVIĆA zbog izjave o Inicijativi da se zabrani rad nedeljom

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Sreda, 20 11 2019

Povodom inicijative Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca da se ukine rad nedeljom u trgovinama oglasio se ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potvrdivši da ju je dobio. Njegova izjava da je ova Inicijativa neozbiljna, razljutila je članove Socijalno-ekonomskog saveta, koji su mu uputili otvoreno pismo.

Otvoreno pismo, koje potpisuje predsedavajući Saveta i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Kragujevca, Jugoslav Ristić, prenosimo u celosti:

Juče ste u medijima potvrdili da ste dobili Inicijativu Socijalno ekonomskog saveta grada Kragujevca o zabrani rada nedeljom  u trgovinskoj delatnosti. Rekoste da ćete ovaj predlog razmatrati, kada dobijete ozbiljnu Inicijativu. Zapravo, rekoste da Inicijativa Socijalno ekonomskog saveta grada Kragujevca, za Vas, nije ozbiljna.

Podsećam Vas da su članovi Socijalno ekonomskog saveta grada Kragujevca, osim predstavnika sindikata i predstavnici poslodavaca kao i predstavnici lokalne samouprave, a da smo Odluku o ovoj inicijativi doneli jednoglasno.

U Inicijativi za zabranom rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, navodimo da u trgovinskoj delatnosti radi oko 200 000 radnika, od čega su 70% žene. Upozoravamo da radnici u maloprodaji rade vrlo često sa samo dva slobodna dana mesečno, da je zato ugroženo njihovo zdravlje, ali i životi njihovih porodica. 

O zdravlju i životu je ovde reč.

Kada budete ozbiljno shvatili, da je Vaš posao da brinete o zdravlju  i životu ovih ljudi, sigurni smo da ćete, ozbiljno razmotriti ovu našu već pristiglu Inicijativu.

Podsetimo, Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca je pokrenuo Inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj dlatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke). Opširnije OVDE.