Info

Ovako danas izgleda replika KUĆE ĐURE JAKŠIĆA koja je "ZAVRŠENA" U MAJU! (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
13:47 | Sreda, 14 08 2019

Izgradnja replike kuće Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici trebalo je da bude završena u prvoj polovini maja tekuće godine, kako je "na sva usta" najavljivano iz Gradske uprave nakon burnih reakcija javnosti zbog rušenja zdanja u kome je poznati srpski pisac, slikar i učitelj boravio tokom rada u Kragujevcu, zapravo više zbog same činjenice da se dozvolilo da od svega ostane samo gomila krša. Međutim, danas, polovinom avgusta, vidimo da radovi nisu odmakli daleko od početka.

Portal InfoKG 8. avgusta putem Informativne službe Gradske uprave uputio je pitanje zašto replika kuće Đure Jakšića nije gotova, ali do danas nikakav odgovor nismo dobili.

Vidno je da su radovi, koji su počeli jula 2018. godine, već izvesno vreme obustavljeni, građevinskih mašina i radnika nema ni na vidiku. Izgradnja, sudeći prema fotografijama koje smo zabeležili, nije odmakla dalje od početka. 

Podsetimo, početkom jula 2018. godine kuća u kojoj je Đura Jakšić živeo tokom službovanja u Kragujevcu srušena je, zapravo, ona se mnogo pre i sama urušila, a mašinama je ostalo samo da taj građevinski krš raščiste i odnesu na deponiju! Brže bolje gradski čelnici najavili su da kreće izgradnja replike i to sa sadržajima koji će je učiniti "autentičnim mestom okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu, novom turističkom lokacijom, a da će u podrumu biti smešten vinski hab". Sve to, prema najavama, trebalo je da bude izgrađeno u prvoj polovini maja meseca ove godine.

Izgradnja, "teška" 30 miliona dinara, se finansira zajedničkim snagama Švajcarske agencije za razvoj, koja učestvuje sa 35 odsto, i Grada Kragujevca koji daje 65 osto sredstava. 

Pošto nismo uspeli da dobijemo objašnjenje šta je stopiralo radove, možemo samo da konstatujemo da se nije odmaklo daleko od čuvenog idejnog rešenja. Ili su, možda, po sredi dešavanja poput onih opevanih u našim mitološkim pesmama - možda neke više sile noću ruše ono što vredne ruke tokom dana izgrade. 

Galerija slika