InfoFoto: Ilustracija

Ovo su najtraženija zanimanja u Kragujevcu, nekima plata i do 100.000

Autor: InfoKG
15:00 | Sreda, 01 05 2019

Bravar-zavarivač, stolar, šivač, tapetar i pekar-pica majstor su među najtraženijim zanatskim zanimanja u Kragujevcu, pokazuju podaci Informatora “Zanat u rukama” ovdašnjeg Razvojnog biznis centra, piše Beta, a prenosi B92. Za većinu minimalna početna plata na tržištu iznosi 30.000 dinara, a za one iskusne čak i do 100.000. Na listi najtraženijih zanata su i monter suve gradnje, armirač, tesar i farbar-lakirer.

Mašinska industrija u Kragujevcu najviše potražuje bravare-zavarivače, koji su i najbolje plaćeni. Plata početnika u ovom zanimanju je 30.000 do 35.000, dok iskusni i vrsni zavarivači mogu dostići i zaradu od 100.000 dinara. Minimalna početna plata za montere suve gradnje i šivače iznosi 25.000 dinara

"Ovo je lista zanimanja koje poslodavci traže, ali su, s druge strane i takva da osobe bez i sa najnižim kvalifikacijama mogu da se obuče i zaposle u relativno kratko vremenskom periodu", naveli su u Razvojnom biznis centru (RBC).

Na evidenciji kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje od ukupnog broja nezaposlenih, oko 4.800 osoba je bez ikakve kvalifikacije (I stepen) ili sa niskim kvalifikacijama (II stepen). Više od polovine su žene, a mladi od 15 do 30 godina čine oko 14 odsto.

"Brošura sadrži detaljan opis svih traženih zanatskih zanimanja. Koristiće ; karijernim savetnicima da informišu nezaposlene, organizatorima obuka u neformalnom obrazovanju, ali i stručnim saradnicima u osnovnim školama u procesu profesionalne orijentacije i informisanja učenika i njihovih roditelja", rekao je agenciji Beta Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centar (RBC). 

Informator je nastao u okviru projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje ranjivih grupa" koji sprovodi Razvojni biznis centar (RBC) u partnerstvu sa gradom Kragujevcem i uz podršku Vlade Švajcarske. 

Izvor: Beta, B92