InfoFoto: Arhiva/Milan Nikić

Ovo su olakšice za kragujevačke ugostitelje: Šta se umanjuje za 99 odsto?

Autor: InfoKG
13:00 | Utorak, 20 10 2020

Gradsko veće utvrdilo je predloge odluka o izmeni i dopuni odluka o lokalnim komunalnim taksama i naknadama za korišćenje javnih površina i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje. 

Razlog za donošenje ovih odluka je stvaranje uslova za sprovođenje Programa ekonomskih mera podrške privredi. koje je krajem septembra donelo Gradsko veće radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih u periodu trajanja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije i vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca proglašene 27. juna.

Zbog nemogućnosti obavljanja registrovane delatnosti u takvim uslovima, za vlasnike noćnih barova i diskoteka utvrđuje se olakšica, odnosno umanjenje lokalne komunalne takse za isticanje firme za 99 odsto, u periodu od 15. marta, a najkasnije do 31. decembra 2020.godine. 

Takođe, pravnim licima i preduzetnicima koji su obavljali ugostiteljsku delatnost i koristili javnu površinu za postavljanje privremenih objekata - bašti, u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije (a najkasnije do 1. novembra 2020.godine), rešenjem utvrđena visina naknade za korišćenje prostora na javnoj površini, biće umanjena prilikom obračuna zaduženja za 2020. godinu, u skladu sa predviđenim olakšicama.

Za period  trajanja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, počev od 16. marta do 6. maja 2020. godine nakanda će biti umanjena za 99 odsto i za vreme trajanja vanredne situacije na teritoriji grada Kragujevca, počev od 27. juna 2020. godine pa do ukidanja, a najkasnije do 1. novembra 2020. godine za 50 procenata.

Podsećamo, pored najavljenih umanjenja, koja se odnose samo na deo ugostitelja, njihov glavni zahtev u pogledu radnog vremena, koje bi trebalo da bude usklađeno sa radnim vremenom ugostiteljskih objekata u čitavoj zemlji, još uvek nije ispunjen, kako je to obećano na sastanku koji su predstavnici ugostitelja imali sa gradonačelnikom.