Info

Pada broj novozaraženih u Kragujevcu – Evo novih podataka

Autor: Branko Vukašinović
15:45 | Utorak, 11 08 2020

Na teritoriji grada Kragujevca registrovana su tri nova slučaja zaraze Korona virusom, pokazuju poslednji podaci ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje. U Kliničkom centru trenutno su hospitalizovana 53 pacijenta kod kojih je registrovan Korona virus. Prema rečima direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragana Vasiljevića situacija sa Korona virusom u našem gradu se smiruje, pada broj novozaraženih, ali i dalje moramo da budemo disciplinovani. 

Prema poslednjim informacijama iz ovdašnjeg Instituta za javno zdravlje od 156 obrađenih uzoraka iz Šumadijskog okruga danas do 15 časova registrovana su četiri pozitivna pacijenta i to tri iz Kragujevca i jedan iz Knića.   

Od početka epidemije do sada u Šumadijskom okrugu uzet je 17.031 uzorak, a zaražena su 2.302 pacijenta. Od tog broja, 1.789 pacijenata iz Kragujevca, 163 iz Aranđelovca, 129 iz Knića, 81 iz Topole, 73 iz Batočine, 52 iz Rače i 15 iz Lapova. 

Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da su trenutno u kućnoj izolaciji u Šumadijskom okrugu 562 osobe, od kojih su 422 u Kragujevcu.

U ovdašnjem Kliničkom centru, prema današnjim podacima, hospitalizovana su 53 pacijenta kod kojih je registrovan Korona virus, a sedmoro je na respiratoru. Iz ove zdravstvene ustanove juče je otpušteno sedam pacijenata i to šest iz Kragujevca i jedan iz Gornjeg Milanovca. 

Ono što je primetno jeste da poslednjih dana u Kragujevcu se smanjuje broj novih registrovanih slučajeva zaraze Korona virusom, a to potvrđuje i direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragan Vasiljević.

Pada broj novozaraženih u Kragujevcu i situacija sa Korona virusom se polako smiruje, ali je i dalje nestabilna i moramo da budemo disciplinovani. Sada analiziramo dosta uzoraka uzetih na lični zahtev, dok ima manje ljudi koji se testiraju po prvi put i imaju nekim od simptoma. Trenutno se problem javlja kod retestiranih, jer mnogo njih bude ponovo pozitivno, a preležali su virus COVID-19. Oni su u kučnoj izolaciji sve dok im rezultata testa ne bude negativan”, izjavio je za InfoKG direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac, Dragan Vasiljević i napomenuo da se retestirani ne ubrajaju u nove registrovane slučajeve. 

Inače, u Srbiji je od početka epidemije do danas do 15 časova registrovano ukupno 28.497 potvrđenih slučajeva COVID-19.

U protekla 24 časa testirani su uzorci 8.086 osoba, od kojih je 235 pozitivno. 

Trenutno je hospitalizovano 2.817 pacijenata, a 91 je na respiratoru. 

U poslednja 24 časa preminulo je šest osoba, a od početka epidemije ukupan broj preminulih je 652.

Na teritoriji Republike Srbije danas do 15 časova testirano je ukupno 762.229 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.