Paket ekonomskih mera za pomoć privredi "težak" 5,1 MILIJARDU evra, GRAĐANIMA PO 100 EVRA

Utorak, 31 Mart 2020 16:24Autor: Jovana MladenovićFoto: printscreen/RTS

Paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica krize usled epidemije Korona virusa na privredu predstavili su danas u Palati Srbije ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Paket je "težak" 5,1 milijardu evra, a najavljeno je da će svakom punoletnom građaninu Srbije biti jednokratno uplaćeno po 100 evra nakon ukidanja vanrednog stanja.

Paket ekonomskih mera za pomoć privredi težak je 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg budžeta naše države i 11 odsto BDP-a.

Na njihovo kreiranje utrošeno je desetak dana, a Vlada RS i Narodna banka Srbije usvojile su, rekao je Čadež, 90 odsto predloženih mera. 

Ovakav paket mera, kaže Siniša Mali, nemaju ni mnogo jače države od naše, a zna se da je gotovo ceo svet zahvaćen krizom usled pandemije Korona virusa, da je ona globalna. Napomenuo je da nisu prve mere koje država preduzima jer je već odlučeno da se zdravstvenim radnicima plate povećaju za 10 odsto, a penzionerima jednokratno pomogne sa 4.000 dinara uz penziju koja će u celosti biti isplaćena 10. aprila.

Najveći teret krize, prema rečima Siniše Malog, podneće država. Naglašava da se paket ekonomskih mera za pomoć privredi odnosi isključivo na ona preduzeća koja od proglašenja vanrednog stanja nisu otpustila više od 10 odsto zaposlenih.

Ove mere "spakovane" su u četiri seta koji se odnose na mere poreske politike, direktnu pomoć preduzetnicima, mere podrške likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima u iznosu od 100 evra.

Set mera koje se odnose na poresku politiku vredan je 1,3 milijarde evra i odnosi se na odlaganje plaćanja poreskih obaveza preduzeća.

Na direktnu pomoć preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, odlazi 97,3 milijarde evra. Direktno na račune zaposlenih država će uplatiti tri minimalne zarade, čime se poslodavcima daje prostor da nadomeste tekuće troškove u situacijama kada su, primera radi, mnoga preduzeća obustavila rad, a i dalje moraju da plaćaju zakup i slično. Ovom merom obuhvaćeno je oko 900.000 lica, tu su i oni najugroženiji, pekari, frizeri, obućari... Kada je reč o velikim preduzećima, oni zaposleni koji su dobili rešenje o prestanku rada, dobiće 50 odsto od minimalne zarade.

Mera podrške likvidnosi "teška" je 2,2 milijarde evra. Odnosi se na preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge. Sprovešće se kroz fond za razvoj i kroz kredite za obrtna sredstva iza kojih će kod banaka kao garant stajati država. 

Direktnu pomoć države dobiće i svaki punoletni građanin Republike Srbije u iznosu od 100 evra, a novac će biti uplaćen po prestanku vanrednog stanja. 

U narednih desetak dana država će doneti akte neophodne da se sve mere i sprovedu, Mali garantuje da su sve sigurne sa stanovišta sprovodivsti, a znaće se i na koji način će građanima biti uplaćen novac.

Nakon okončanja vanrednog stanja, kada se "svedu računi" ove krize, država će, ako bude bilo potrebno, prema rečima Siniše Malog, razmotriti i dodatne mere.

Najnovije vesti iz ove kategorije

f