InfoFoto: Ilustracija

Pampers pomaže kragujevačkom porodilištu

Autor: Branko Vukašinović
11:00 | Utorak, 07 02 2017

Kragujevac je jedan od 20 gradova kojima će “Pampers” tokom februara pomoći doniranjem nameštaja i pelena za novorođenčad, a u znak zahvalnosti prema svim roditeljima koji su svojim glasanjem podržali Pampers UNICEF kampanju “1 pakovanje = 1 vakcina”.

Gradove kojima će Pampers pomoći odabralo je gotovo 25.000 građana Srbije, koji su glasali na zvaničnoj Pampers Facebook stranici tokom decembra 2016. Pomoć će, osim Kragujevca, dobiti i Kraljevo, Aranđelovac, Leskovac, Bačak Topola, Beograd, Senta, Sombor, Kikinda, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Vrbas, Niš, Valjevo, Užice, Lazarevac, Pančevo, Kruševac i Jagodina.

U okviru kampanje “1 pakovanje = 1 vakcina” Pampers donira jednu vakcinu protiv tetanus za svako od prodatih pakovanja ovih pelena. Reč je o program UNICEF-a, koji se realizuje u 19 zemalja, a čiji je cilj eliminacija materinskog tetanusa i tetanus kod novorođenčadi (MNT).

Neonatalni tetanus pogađa porodice u najsiromašnijim zemljama sveta i javlja se u slučajevima kada su novorođenčad zaražena kao direktni rezultat nehigijenske porođajne prakse, kao što je sečenje pupčane vrpce nehigijenskim instrumentima. Jednom kada je neonatalni tetanus ustanovljen, nema pravog leka i on još uvek oduzima živote 49.000 novorođenčadi svake godine, što je ekvivalent gubitka života jedne bebe na svakih 11 minuta.

Od kada je započela kampanja „1 pakovanje = 1 vakcina“ oko 500.000 novorođenčadi je spašeno i vakcina je stizala do majki i beba svake sekunde.