"Pariski samit - EU i Zapadni Balkan posle Brexit-a" u Kragujevcu

Utorak, 12 Jul 2016 10:19Autor: Jovana Mladenović

"Pariski samit - EU i Zapadni Balkan posle Brexit-a" naziv je javne debate koja će biti održana večeras od 18 časova u Kancelariji za mlade, u organizaciji Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Mreže evrospkog pokreta u Srbiji i Fondacije Fridrih Ebert.

Srbija i zemlje regiona napravile su važan strateški izbor kada su se opredelile za članstvo u EU. Ovogodišnji samit EU i zemalja Zapadnog Balkana održaće se u Parizu i predstavlja nastavak tradicije koja je nastavljena Berlinskim procesom. Samit treba da ukaže na posvećenost EU proširenju na region Zapadnog Balkana. Inicijativa je prvenstveno usmerena na one zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice EU.

Samit u Beču 2015. godine je, između ostalog, dao važne inpute za napredak u oblasti regionalne saradnje, privrede i vladavine prava. U Parizu će se oceniti učinjeno i staviti fokus na infrastrukturu i povezivanje, regionalnu saradnju, mlade, izbeglice i migrante.

Nakon referendumske odluke u Britaniji desiće se neke promene u EU, ali i za zemlje kandidate, a o posledicama za Srbiju i za zemlje Zapadnog Balkana govoriće Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji; Dragan Đukanović, zamenik direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu; Marija Bulat, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije.

Najnovije vesti iz ove kategorije

f