InfoFoto: Printscreen - TV Prva

Pekarima i ugostiteljima vrućine idu na ruku: Jedu se i burek i pečenje i na +40°C

Autor: Branko Vukašinović
14:00 | Sreda, 30 06 2021

Kragujevčani bez obzira na tropske vrućine uživaju u pecivu, bureku i pečenju, jer im je lakše da kupne, nego da spremaju doručak ili ručak na +40 stepeni. To kažu pojedini kragujevački pekari i ugostitelji, kojima sa te strane vrućine idu na ruku, a i bašte resrtorana i kafića su pune.  

Kragujevčanima je lakše da na visokim temperaturama doručak potraže u pekarama, a najviše se prodaje pecivo, pa tek onda burek. To je za Prvu TV kazao buregdžija iz Kragujevca Nenad Maksimović i dodao da je nepisano pravilo, da se podjednako prodaju burek sa sirom i mesom.

"Prodaju se i pogačice sa čvarcima, jer ih na drugim mestima nema. Radim po jednostavnoj tehnologiji bez aditiva i margarina, a to ljudi vole", kaže Maksimović.

Vrućine teško padaju i ugostiteljima, a pogotovo kuvarima koji nadgledaju prase ili jagnje dok se okreću na ražnju.  

"Skoro 40 godina sam u ovom poslu, ali ovaj zadnji talas je prosto nemoguć,naručili smo klime za hlađenje za bašte. Ide nam na ruku zbog ovih vrućina da je povežan obim posla, jer ljudi neće da kuvaju po ovim uslovima. Pečenje ide non-stop, ceo dan se kupuje i vrti se prase na ražnju. Važno je da gosti budu zadovoljni. Savet za pečenje je da prase bude sveže, da bude vatra punim tempom, da vri, ali da ne gori", kaže Ljubinka Rašković vlasnica kultne kafane u Kragujevcu. 

Zbog visokih temperatura i bašte kafića i restorana su pune, pa napokon i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, od početka pandemije Korona virusa.