Info

Počela deratizacija, apel da građani urade što je do njih

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Ponedeljak, 17 10 2016

U cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u Kragujevcu će biti sprovedena sistematska deratizacija, odnosno uništavanje pacova i miševa. Usluge deratizacije finansiraju se iz gradskog budžeta, što znači da je za građane besplatna.

Akcija sistematske deratizacije počela je danas i trajaće oko 20 radnih dana, zavisno od vremenskih prilika i brojnosti glodara koja bude utvrđena na terenu. To je, imajući u vidu površinu na kojoj se sprovodi deratizacija, optimalan period, koji garantuje uspeh akcije i smanjenje populacije glodara za minimum 70 %.

Deratizacijom će biti obuhvaćene sve stambene zgrade (zajedničke prostorije), individualna domaćinstva, zelene površine (neuređene površine), kompletna kanalizaciona mreža, divlja nehigijenska naselja, groblja, Gradska deponija “Jovanovac“, divlje deponije, zatim obale reke Lepenice i ostalih reka i potoka. Posebno ugrožena mesta će po potrebi biti tretirana dva puta (zapuštene i neuređene zelene površine, nehigijenska naselja, žarišta glodara, deponije i slično).

Preparat za deratizaciju zvanično je registrovan i dozvoljen za upotrebu. Svi preparati će biti postavljeni u količini i na način da se spreče slučajna trovanja ljudi i životinja. Da bi se sistematska deratizacija uspešno obavila, neophodno je da građani dozvole pristup podrumskim prostorijama i dvorištima, kao i da prethodno uklone otpatke iz podrumskih i tavanskih prostorija.

Kako bi akcija imala maksimalan efekat, nakon završenog terenskog posla u mesnim zajednicama, građani koji su bili odsutni u toku vršenja deratizacije, se mogu obratiti mesnim zajednicama, kako bi naknadno bio izvršen izlazak na teren i postavljen preparat.