InfoFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Počela druga faza izgradnje sistema za vodosnabdevanje Drenovca

Autor: InfoKG
11:00 | Subota, 23 09 2023

Radovima na prvom delu potisnog cevovoda započeta je druga faza izgradnje sistema za vodosnabdevanje sela Drenovca. Početku radova u Dragobraći, naselju kroz koje prolazi ovaj deo potisne linije, prisustvovao je gradonačelnik Nikola Dašić sa saradnicima.

“Drenovac je selo koje je uvek bilo bez vode, a ko je imao prilike da oseti šta znači nedostatak vode u domaćinstvu zna koliki je to problem”, kazao je gradonačelnik. “Imajući u vidu da se radi o velikoj investiciji, dogovorili smo se da radimo fazno. Prva faza je završena, sada je započeta druga, a biće potrebno ukupno četiri da bi voda stigla i do poslednjeg potrošača, što će stvoriti povoljne uslove za one koji žele da žive na selu ili da se bave nekom proizvodnjom budući da se Drenovac nalazi na lepoj lokaciji odakle se za samo nekoliko minuta stiže do centra grada. Ono što je najvažnije”, naglasio je Dašić, “jeste da smo do sada ispunili sve u skladu sa dogovorenom dinamikom i tako će biti i ubuduće”.

Vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije, Dejan Ružić, rekao je da za razliku od prošle godine kada je za ugovorenu vrednost radova prve faze od oko 12,8 miliona dinara većinu sredstava obezbedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ovogodišnju investiciju od 12.868.846 dinara sa PDV-om za izgradnju druge faze kompletno finansira Grad Kragujevac iz sopstvenog budžeta. “Reč je o oko 1000 metara potisne linije”, objašnjava Ružić, “i potrebno je da sledeće godine uradimo drugi, malo duži deo ovog cevovoda, kako bismo vodu koja dolazi iz sistema vodosnabdevanja Gruže pomoću buster stanica doveli do rezervoara na vrhu Drenovca. Nakon toga treba uraditi primarnu i sekundarnu mrežu koja će razvući vodu do domaćinstava, što će biti i poslednja faza u radu. Time ćemo rešiti višedecenijski problem vodosnabdevanja u Drenovcu”, zaključuje Ružić.

“Ovo je vrlo zahtevan projekat čije se dimenzije mere dužinom vodovodne mreže, brojem priključaka i finansijskim iznosom neophodnih sredstava”, kazao je Nebojša Jakovljević, direktor JKP Vodovod i kanalizacija. “Za nekoliko godina kada ovaj vodovodni sistem bude završen meštani Drenovca će, ocenio je on, imati najkvalitetniju vodu, onu koju piju i naši sugrađani koji žive u samom gradu. Vodovodni sistem Gruža na koji će biti priključeni predstavlja kičmu vodovodnog sistema grada Kragujevca i najmanje narednih 50 godina stanovnici Drenovca neće imati nikakvih problema i moći će da koriste tu vodu bez ikakvih ograničenja i sumnje u njenu zdravstvenu ispravnost”, poručio je Jakovljević.

U ime svih stanovnika Drenovca predsednica Saveta mesne zajednice, Jelena Đoković, zahvalila je gradonačelniku Dašiću što su posle više decenija predstavnici grada prvi put imala sluha i razumevanja za njihove probleme i istakla da su građani posebno zadovoljni na ispoštovanim rokovima.