Info

Počela izgradnja modernog dalekovoda Od Kragujevca do Kraljeva, deo Transbalkanskog koridora

Autor: Jovana Mladenović
12:03 | Sreda, 17 06 2020

Izgradnja najmodernijeg 400 kilovoltnog dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva u dužini od 60 kilometara počela je juče. Investicija vredna 13,5 miliona evra omogućiće stabilnije snabdevanje ovog dela Srbije, a kao deo Transbalkanskog koridora spojiće tržišta istočne i zapadne Evrope. Na deonici biće podignuta i naponska polja u trafostanicama, te je ukupna vrednost investicije 29,6 miliona evra. Rok za završetak radova je 610 dana.

Kamen temeljac položili su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Ovaj projekat je izuzetno značajan za Srbiju i region, kazao je u svom obraćanju ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. U pitanju je deonica koja je deo jednog šireg panevropskog koridora koji povezuje istok Evrope sa zapadom i koji će omogućiti povezivanje od Ukrajine, preko Rumunije, Srbije i Crne Gore do Italije, čime stvara čitav set mogućnosti za razvoj različitih energetskih projekata i opcije trgovanja električnom energijom.

Izgradnjom ovog dalekovoda omogućićemo stabilniji rad hidroelektrane Bajina Bašta, a povezivanje je jedan od ključnih koraka za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od najvažniji strateških projekata“, rekao je ministar i dodao da je u toku priprema projektno-tehničke dokumentacije za deonicu koridora od Obrenovca do Bajine Bašte.

Direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić rekla je da se izgradnjom ovog dalekovoda stvara nova realnost, jer je on deo Transbalkanskog koridora koji je je elektroenergetski auto-put, i dodala kako on donosi nove mogućnosti za razvoj. 

Ugovor o izgradnji potpisan je 24. marta u jeku korona krize, čime je poslata poruka da budućnost ne može da stane. Kao i mnogo puta do sad, uvek smo davali sve od sebe duboko svesni značaja koji naš posao ima za našu zemlju i njene ljude. Prva sekcija koridora od Pančeva do Rešica koštala je 27 miliona evra, a planirane 3. i 4. sekcija koštaće oko 100 miliona evra, pa će čitav koridor od Rumunije do Crne Gore kroz Srbiju koštati 157 miliona evra, rekla je Jelena Matejić.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos, koja ovu investiciju prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona evra istakao je da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu. U budućnosti, kada i ostale četiri sekcije koje su povezane sa ovim građevinskih projektom budu podignute, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošača u zapadnoj i centralnoj Srbiji, i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta, rekao je Gos i dodao da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu.