Info

Počela izgradnja PALATE PRAVDE, ministarka Kuburović položila kamen temeljac (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
14:10 | Petak, 31 08 2018

Izgradnja Palate pravde u Kragujevcu počela je danas na parceli iza zgrade Rektorata ovdašnjeg Univerziteta, a ministarka pravde Nela Kuburović je tim povodom položila kamen temeljac. Plan je da radovi, koji se sa oko 25 miliona evra finansiraju iz republičkog budžeta, budu okončani do novembra 2021.  

Ovo je veliki dan za Ministarstvo pravde i grad Kragujevac, s obzirom na to da će pravosudni organi biti smešteni na jednom mestu. Na ovoj način biće omogućeni adekvatni uslovi za rad pravosudnim funkcionerima, kao i bolja povezanost svih pravosudnih organa na teritoriji grada Kragujevca. Uštedeće se troškovi i omogućiti se brža dostava spisa predmeta, a samim tim i građanima će biti dostupnija pravda. Simbolično je i mesto gde se zgrada nalazi, jer je u blizini i Pravni fakultet, pa će studenti lakše da obavljaju praksu, a nedaleko odavde započeće uskoro i izgradnja zatvora. Sve to pokazuje koliko će ova zgrada biti funkcionalna i koliko će omogućiti da svi organi koji imaju veze sa sudom budu povezani”, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Lokalna samouprava je ustupila Ministarstvu pravde parcelu od gotovo 2 hektara iza zgrade rektorata kragujevačkog Univerziteta, na kojoj se gradi Palata pravde. Reč je o objektu površine oko 23.000 kvadratnih metara, a izvođać radova je firma “Štrabag“.  

U Palati pravde biće smešteno 11 pravosudnih organa, a to su Apelacioni, Viši, Osnovni, Prekršajni i Privredni sud, Apelaciono, Više i Osnovno javno tužilaštvo, kao i odeljenja Apelacionog prekršajnog suda, Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva. Zgrada će biti izgrađena po najsavremenijim standardima, imaće 24 sudnice i 74 kabineta, a u njoj će raditi više od 800 ljudi.   

Ovo je izuzetno važan dan za nas, koji smo dočekali sa velikom radošću, jer nas očekuju mnogo bolji uslovi rada. Radićemo u savremenim uslovima, po evropskim standardima, i moći ćemo tek tada u potpunosti da doprinesemo i da damo maksimum od sebe da rešimo sve stare predmete sa kojima se sada borimo u veoma neadekvatim uslovima. Ovo govorim u ime svih pravosudnih organa u Kragujevcu, zna se da nam nedostaju sudnice i da na nosioci funkcija sede u kabinetima u potkrovlju, bez dovoljno svetla i prostora za rad. Zbog toga čekamo nestrpljivo da se radovi privedu kraju i da se preselimo u ovu zgradu”, izjavila je predsednica kragujevačkog Apelacionog suda, Dubravka Damjanović. 

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca, Radomira Nikolića, izgradnjom Palate pravde rasteretiće se gradski troškovi, a i Gradska uprava u Kragujevcu biće centralizovana. Nakon preseljenja svih kragujevačkih pravosudnih organa u Palatu pravde, zgrada suda, ali i drugi objekti imaće drugu namenu. 

Prekršajni i privredni sud sada funkcionišu u zgradi Gradske uprave. Mi očekujemo da će se njihovim preseljenjm u Palatu pravde rasteretiti gradski troškovi. Mi za gradske kancelarije plaćamo zakup u privatnim objektima širom Kragujevca. Očekujemo da ćemo na ovaj način dobiti centralizovanu Gradsku upravu, gde će na jednom mestu biti sve službe. Kada je reč o objektima koji će ostati nakon preseljenja pravosudnih organa, postoje ideje, razgovaraćemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o tome da se i oni trajno smeste u jedan od objekata. Što se tiče sadašnje zgrade suda, koja ima veliku istorijsku vrednost, još uvek razgovaramo, ali će se u njoj naći nešto u oblasti kulture”, zaključio je Nikolić.  

Rok za završetak radova na izgradnji Palate pravde u Kragujevcu je 38 meseci.

Galerija slika