InfoFoto: kragujevac.rs

Počela izgradnja VATROGASNOG DOMA kod Šumadija sajma (FOTO)

Autor: InfoKG
17:00 | Utorak, 15 11 2022

U Kragujevcu je počela izgradnja Vatrogasnog doma na prostoru ispod Šumadija sajma, koji će se prostirati na 2.700 kvadrata.  Očekuje se da izgradnja doma bude završena 2024., a raspolagaće sa 20 vatrogasno-spasilačkih vozila.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić položio je danas u Kragujevcu kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Uprave za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačke brigade, koja će biti jedan od najsavremenijih i najopremljenijih vatrogasno-spasilačkih objekata u Srbiji i od velikog značaja za ceo Šumadijski upravni okrug.

Izgradnja nove zgrade doprineće znatno većoj efikasnosti i bržem reagovanju vatrogasaca u svim vanrednim događajima i u pružanju pomoći našim građanima. Novi objekat će omogućiti da dve vatrogasno-spasilačke jedinice Kragujevac i Zastava konačno budu na jednom mestu, jedinstveno reaguju sa najsavremenijom opremom, što će dati značajan doprinos većoj bezbednosti svih građana Šumadijskog upravnog okruga”, istakao je ministar Gašić, koji je kamen temeljac položio zajedno sa v.d. načelnika Sektora za vanredne situacije Lukom Čaušićem i gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem.

Prema njegovim rečima, ovaj objekat, koji je u početnoj fazi gradnje i čiji se završetak očekuje 2024. godine, prostiraće se na 2.700 kvadrata, na prostoru ispod Šumadija sajma, i raspolagaće sa 20 vatrogasno-spasilačkih vozila.

Ministar je istakao  da su vatrogasci-spasioci u svim godinama koje su za nama bili snažan oslonac građana i nesebično, često ne razmišljajući o sopstvenom životu, bili tu da im pomognu i spasu ih od poplava, zemljotresa, požara, ali i spremni da uskoče u svakoj prilici kao što su to činili tokom korone.

Ovo je najbolji način da vam kažemo hvala, za sve što ste učinili i što ćete učiniti. Ministarstvo unutrašnjih poslova uložiće značajna sredstva u jačanje i podizanje kapaciteta ne samo Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu već i svih uprava širom Srbije, kao i svih policijskih uprava i stanica. Cilj nam je da vatrogascima i policajcima obezbedimo najbolje uslove rada, kako bi bili još efikasniji i bolji u svom radu i zaštiti građana Republike Srbije”, poručio je ministar unutrašnjih poslova. 

Dodao je da popunjenost jedinica vatrogasaca-spasilaca mora biti stopostotna i da će u narednom periodu akcenat biti na popuni ljudstva, modernizaciji opreme i vozila. 

Ja sam tu da vam pomognem, da vam budem na usluzi za sve što vam je potrebno. Na vama je da radite i preventivno kako biste ljudima ukazali na sva rizična ponašanja koja mogu izazvati katastrofalne posledice”, kazao je ministar.

Ministar Gašić se zahvalio Gradu Kragujevcu koji je prepoznao značaj izgradnje jednog ovako važnog objekta i naglasio da je upravo to primer dobre saradnje policije i lokalne samouprave za dobrobit svih njenih građana.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade Uprave za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačke brigade prisustvovali su predstavnici Grada Kragujevca i Sektora za vanredne situacije.

Galerija slika