Info

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Autor: Jovana Mladenović
14:45 | Utorak, 03 10 2017

Vakcinisanje protiv sezonskog gripa počelo je danas u Domu zdravlja Kragujevac, a u tu svrhu nabaveljeno je 5.700 doza trovalentnih vakcina. 

Dom zdravlja preuzeo je od Instituta za javno zdravlje Kragujevac 5.700 doza vakcine protiv sezonskog gripa. Na svim vakcinalnim punktovima građani se od danas mogu vakcinisati. 

Vakcina je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera, a osim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom, kao i osobama koje su  smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite. Preporučena je primena  vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, zaposlenima u javnim službama koje su u riziku, a preporučuje se i svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine.