Info

Počeli DANI IZRAELA: Kultura i ukusi kuhinje, razgovori o saradnji u IT sektoru (FOTO)

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Sreda, 12 06 2019

U Kragujevcu je juče počela dvodnevna manifestacija pod nazivom "Dani Izraela" na kojoj ta zemlja prdstavlja svoju kulturu, tradiciju, običaje. Građani su u prilici da osete ukuse izraelskih specijaliteta, vide plesove, čuju muziku...Otvaranju u Pešačkoj zoni prisustvovala je abasadorka Izraela Alona Fišer Kam, koja se kasnije sastala sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima.

U godini kada naše dve zemlje obeležavaju 27 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Kragujevac je drugi put zaredom domaćin izraelskoj ambasadi koja ovde organizuje predstavljanje svoje kulture, tradicije i običaja.

"Na ovaj način promovišemo sve umetničke kapacitete. Naša je želja da Kragujevčani ne gledaju samo slike, nego da osete i iskuse Izrael, da ostetite našu hranu, da osetitite i čujete našu muziku, igru, filmsku umetnost, rekla je Alona Fišer Kam ambasadorka Izraela u Srbiji. 

U okviru Dana Izraela, pored Haver Srbija radionice za mlade, Gradska turistička organizacija promovisala je danas novu vodičku turu Jevrejsko nasleđe Kragujevca. Cilj je, kazao je direktor Gradske turističke organizacije Bojan Pavlović, da predstavimo sve značajne Jevreje koji su živeli u Kragujevcu, sve lokalitete i nematerijalno nasleđe, koliko je jevrejska zajednica, koja je uživala najšira građanska prava, od vremena kneza Miloša doprinosila razvoju našeg grada i različitih oblasti društvenog delovanja. Ova vodička tura od sledeće godine biće u redovnom programu GTO Kragujevac.

Okupljeni Kragujevčani bili su u prilici da pobaju i izraelski specijalitet – falafel, ali i da premijerno vide nastup naših učenika Milutina Lekovića i članica plesnog studija Dols, koji će na međunarodnom umetničkom takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ predstavljati Izrael 22. juna u Vrnjačkoj banji

Gradonačenik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima organizovao je prijem ambasadorku Alonu Fišer Kam.

Kragujevac je jedan od prvih gradova koji je ona posetila posle postavljenja na mesto ambasadora Izraela u Srbije i od tada Kragujevac i Izrael sve intenzivnije rade na uspostavljanju saradnje pre svega u oblasti kulture, turizma ali i za saradnju u IT sektoru.

Inovativni centri i mogućnosti uspostavljanja saradnje kroz startapove, bila je jedan od tema razgovora sa gradonačenikom i saradnicima, rekla je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam. Ona je podsetila da su prošle godine Kragujevac posetili eksperti IT startapova iz Izraela, a ove godine jedan od najvećih stručnjaka ove oblasti iz Jerusalima se u okviru svog višednevnog mentorskog programa susreo sa kragujevačkim predstavnicima IT sektora i razgovarao o kreiranju razvojne strategije startapova u našem gradu. Radujem se, kazala je ambasadorka Izraela, što u Kragujevcu postoji veliki broj obrazovnih resursa i volja grada Kragujevca da podrži sve što može da doprinese razvoju i uspostavljanju buduće saradnje, što je razlog više da pokušamo da dovedemo izraelske kompanije.

Ambasadorki Izraela u Beogradu, Aloni Fišer Kam predstavljena su dva velika IT projekta u Kragujevcu, izgradnja državnog Recovery Data centra vrednog 40 miliona evra i gradski Data centar koga donira Narodna Republika Kina. O

nače, jedna od tema sastanka bilo je i unapređene saradnje u oblasti turizma i želja da se izraelski turisti privuku i dođu u Kragujevac.
 

Galerija slika