InfoFoto: pks.rs

Počeo da radi Centar malog biznisa, pomoć i za bivše radnike “Fiata”

Autor: Branko Vukašinović
15:00 | Četvrtak, 28 07 2016

U Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac danas je zvanično počeo da radi Centar malog biznisa Privredne komore Srbije, sa ciljem pružanja podrške i pomoći, kako početnicima u biznisu, tako i radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Ovo je jedna od usluga koju želimo da ponudimo u regionalnim privrednim komorama. Počinjemo od Kragujevca gde će, već od danas, svi koji žele da pokrenu ili unaprede biznis moći u Komori da dobiju informacije kako da naprave biznis plan, provere poslovnu ideju, stanje na tržištu rada, šta je potrebno da registruju preduzeće. Centar će pružati podršku i dati savete radnicima, koji kao tehnološki višak ostanu bez posla, šta treba da urade, kako da novac od otpremnina ulože u novi posao koji će im obezbediti egzistenciju“, objasnio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Navodeći primer “Fiata”, gde je smanjen broj zaposlenih zbog optimizacije poslovanja, Čadež je ukazao na mogućnost da se radnici koji su ostali bez posla u kragujevačkoj fabrici zaposle u drugim kompanijama, kao što je Simens.

Razgovaramo sa menadžmentom Simensa kako da se povežu sa bivšim radnicima “Fiata”. Želimo da pomognemo ljudima da pokrenu biznis i na koji način stručni radnici mogu da pređu i u drugi sistem“, kaže Čadež.

Centar malog biznisa je nova usluga jedinstvenog komorskog sistema i važno je što će omogućiti poslovno povezivanje, kao i pomoć i podršku u prvoj godini poslovanja, rekao je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac, Predrag Lučić.

Cilj osnivanja Centra je unapređenje poslovnog ambijenta za preduzetnike, povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, jačenje domaće privrede, malih i srednjih preduzeća, kao i podrška projektu “Godina preduzetništva”.

Plan nacionalne asocijacije srpske privrede je da u narednom periodu pokrene Centar malog biznisa i u drugim regionalnim komorama.