InfoFoto: Arhiva InfoKG

Počeo sa radom portal eNauka: Univerzitet u Kragujevcu prvi deo implementacionog procesa ovog informacionog sistema

Autor: InfoKG
09:00 | Subota, 27 05 2023

Portal eNauka, namenjen istraživačima, počeo je sa radom. Na ovaj način Univerzitet u Kragujevcu, koji obuhvata 12 fakulteta i Institut za informacione tehnologije, sa svojih 1.330 istraživača, dobija priliku da prvi bude deo implementacionog procesa informacionog sistema eNauka.

Otvaranje portala eNauka u punom kapacitetu, za sve aktivne istraživače u Republici Srbiji, očekuje se tokom leta tekuće godine.

Postojanje uređene infrastrukture za razmenu naučnih informacija i razvijene prakse njihovog deponovanja pripadajućem institucionalnom digitalnom repozitorijumu SCIDAR (SCIentific Digital Archive) čini Univerzitet u Kragujevcu primerom dobre prakse, i u skladu s tim, istraživačima ovog Univerziteta biće prvima omogućen pristup naučnom delu portala eNauka, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije.

Korišćenjem ličnog ORCID broja istraživači će moći da provere svoje autorske profile, utvrde tačnost podataka i sagledaju da li postoje publikacije koje nisu povezane sa njihovim profilima.

Cilj javno dostupnog portala eNauka je praćenje naučnog učinka istraživača i institucija u Srbiji i namenjen je objedinjenom prikazivanju naučne produkcije, oblasti rada istraživača, njihovih postignuća, kao i postignuća naučnoistraživačkih organizacija, navodi se u saopštenju.