InfoFoto: Ilustracija - Printscreen - YouTube/mts Tvoj svet

Početak izgradnje DATA centra u narednih mesec i po dana

Autor: InfoKG
12:00 | Sreda, 29 05 2019

U Kragujevcu će u narednih mesec i po dana početi izgradnja sekundarnog Državnog data centra površine deset hilјada kvadratnih metara vrednog 30 miliona dolara, najavio je direktor vladine Kancelarije za IT i eUpravu, Mihailo Jovanović. Gradsko veće je na današnjoj sednici dalo saglasnost za izgradnju sekundarnog Državnog centra za upravlјanje i čuvanje podataka, čime su se stekli uslovi za dobijanje građevinske dozvole. 

Govoreći o početku izgradnje sekundarnog Državnog data centra u Kragujevcu, Jovanović je istakao da je reč o kapitalnom infrastrukturnom projektu elektronske uprave koji podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka koji će biti pet puta veći nego onaj koji postoji u Beogradu. U tom centru, kaže, biće mesta i za komercijalne korisnike, pa Jovanović očekuje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija. 

U DATA centru, koji će se nalaziti iza Centra za strna žita, biće smešteni podaci svih građana Srbije, odnosno ministarstava, lokalnih samouprava i ostalih organa koji su pod ingerencijom Vlade Srbije. 

Član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić, izjavio je prošlog meseca za InfoKG da se useljenje u DATA centar očekuje u prvoj polovini sledeće godine, kao i da će u njemu biti zaposleno oko 50 ljudi.

Jako smo ponosni što je Kragujevac u konkrenciji više gradova u Srbiji izabran za izgradnju DATA centra, mnogo smo se za to borili i na tome radili da prezentujemo grad kao pogodan za to. Stručni konsultanti su zaključili da je Kragujevac idealan, jer ispunjava brojne stroge kriterijume, između ostalog, lokacija u centru Srbije. Priču vodi država, a mi smo se izborili da odabere baš Kragujevac. Kao Kragujevčani nismo ni svesni još uvek koliki značaj ovo ima za naš grad”, rekao je Savić. 

Prema Savićevim rečima, ideja je da se cela zona oko DATA centra širi kao smart city i da će sve što se dalje bude radilo biti u znaku informaciono-komunikacionih tehnologija. 

Izvor: Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i InfoKG