Info

Početak izgradnje nove železničke pruge Sobovica – Lužnice najavljen za kraj godine

Autor: InfoKG
12:00 | Petak, 02 04 2021

Projekat izgradnje železničke linijskog infrastrukturnog objekta pruge Sobovica–Lužnice–krak Batočina u Kragujevcu, zaključkom Vlade Republike Srbije, proglašen je projektom od posebnog značaja za našu zemlju. Kako bi se ispoštovale zakonske procedure i krenulo sa izgradnjom u za to predviđenom roku, održan je sastanak sa svim nosiocima javnih ovlašćenja koji će biti uključeni u ovaj proces. Početak radova na izgradnji predviđen je krajem ove godine.

Sastanak je održan u sali za sednice Skupštine grada Kragujevca.

Pripreme na projektovanju izgradnje nove železničke i test pruge su starstovale, rečeno je na sastanku. Sastanak je održan sa imaocima javnih ovlašćenja za ishodovanje budućih lokacijskih uslova, dobijanje buduće građevinske dozvole i pripremu početka radova na novoj pruzi Sobovica – Cvetojevac i novoj test pruzi u Sobovici pored MIND parka.

Ovaj kapitalni projekat pokreće Vlada Republike Srbije uz podršku Kabineta predsednika Srbije u koordinaciji resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku grada Kragujevca. Nova železnička i test pruga biće u vlasništvu RS i korisništvu JP „Infrastrukture železnica Srbije“, a u cilju smanjenja troškova transporta repromaterijala, robe i gotovih prozvoda odnosno tramvaja koji će izlaziti iz Simensa ka Evropi. Tačna vrednost investicije znaće se po završetku idejnog projekta sa studijom, a početak radova na izgradnji predviđen je krajem ove godine.

Dužina nove železničke pruge MIND park Sobovica – Cvetojevac biće oko 13,7 km, a test pruge 1,7 km. Njom će se pored teretnog odvijati i putnički saobraćaj, jer je predviđena i izgradnja tri stajališta, što će biti značajno za stanovništvo koje živi na ovom području.