Info

Početak izgradnje Palate pravde u Kragujevcu u septembru (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 26 07 2018

Izgradnja Palate pravde u Kragujevcu počeće u septembru ove godine,  a plan je da radovi, koji se sa oko 25 miliona evra finansiraju iz republičkog budžeta, budu okončani do novembra 2021. Reč je o objektu površine oko 23.000 kvadratnih metara, koji će se nalaziti iza zgrade Rektorata kragujevačkog Univerziteta. Tim povodom danas su u kragujevačkom Apelacionom sudu ugovor o izvođenju radova potpisali ministarka pravde Nela Kuburović i predstavnici firme “Štrabag“. 

USKORO I IZGRADNJA NOVOG ZATVORA U KRAGUJEVCU
Ministarka pravde, Nela Kuburović najavila je da bi do kraja godine trebalo da bude realizovan još jedan projekat u Kragujevcu, a reč je o izgradnji novog zatvora. Naglasila je i da će na taj način biti omogućena nova zapošljavanja u Kragujevcu. 

Reč je o najvećem pravosudnom infrastrukturnom projektu u poslednjih nekoliko decenija. To će biti najveća pravosudna zgrada u Republici Srbiji, posle Palate pravde u Beogradu. Prilikom obliska zgrade Suda u koju su smešetni Apelacioni, Osnovni i Viši sud, a pre potpisivanja ovog ugovora, videli smo u kakvim uslovima rade sudije i zaposleni. U sudnici Apelacionog suda, koja se nalazi u podrumu ovog objekta, sudije rade u neadekvatnim uslovima. Na ovaj način biće im obezbeđena funkcionalna zgrada, biće bolja povezanost svih organa i to će doprineti da sudije, tužioci i državni službenici imaju adekvatne uslove za rad. Pored toga, smanjiće se i troškovi održavanja, pošto su pravosudni organi u Kragujevcu na različitim lokacijama rasprostranjeni. Ono što je bitno je da ćemo imati zgradu koja je dostojna funkciji koje obavljaju sudije i tužioci”, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović. 

Lokalna samouprava je ustupila Ministarstvu pravde parcelu od gotovo 2 hektara iza zgrade rektorata kragujevačkog Univerziteta, na kojoj će biti izgrađena buduća Palata pravde. U tom objektu biće smešteno 11 pravosudnih organa, a to su Apelacioni, Viši, Osnovni, Prekršajni i Privredni sud, Apelaciono, Više i Osnovno javno tužilaštvo, kao i odeljenja Apelacionog prekršajnog suda, Upravnog suda i Državnog pravobranilaštva.    

Nama je veoma drago da se ovo u Kragujevcu dešava, jer to dokazuje da je Vlada prepoznala naš grad kao regionalni centar i ponovo mu vraća značaj koji je nekada imao. Drago mi je da sa ovim projektom krećemo u godini kada obeležavamo dva veka od kako je Kragujevac postao prva prestonica moderne Srbije. Ovim projektom se nama dalje razvija grad, i on je značajana, osim za Kragujevac, i za Centralnu i Zapadnu Srbiju. Bilo je dosta nedoumica da li će projekat uopšte biti realizovan, jer smo Ministarstvu pravde još pre dve godine preneli u vlasništvo ovo zemljište, ali kako je i pravda spora, ali dostižna, tako i ovaj projekat ide polako, ali sigurno“, rekao je gradonačelnik Kragujevac, Radomir Nikolić. 

Zgrada će biti izgrađena po najsavremenijim standardima, imaće 24 sudnice i 74 kabineta, a u njoj će raditi više od 800 ljudi. Izgradnja Palate pravde u Kragujevcu počinju u septembru, a rok za završetak radova je 38 meseci.   

Sadašnja zgrada suda u Kragujevcu trebalo bi da pređe u vlasništvo lokalne samouprave, nakon izgradnje Palate pravde. Iz Gradske uprave poručuju da će u tom objektu, shodno njegovom istorijskom značaju, biti smešten neki od budućih muzeja. 

 

Galerija slika