Info

Prva grejna sezona s kotlovima na gas: Građane brine - DA LI ĆE BITI GASA?

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Petak, 14 10 2022

Grad Kragujevac u novu grejnu sezonu ulazi sa novim kotlovima na gas, koji su u skladu sa svetskim standardima. Međutim, ono što brine 22.000 korisnika centralnog grejanja je hoće li biti gasa?

Odgovor na ovo pitanje dala je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je rekla da su obezbeđene dovoljne količine energenata, naglasivši da je država spremna da reaguje ukoliko dođe do problema u snabdevanju u Evropi.

Mihajlović je istakla da sve toplane u Srbiji imaju dovoljno gasa i mazuta, a dodatno postoje i rezerve mazuta u slučaju da bude potrebna supstitucija drugih energenata.

Ona je objasnila da jedan od eventualnih problema može biti to da ne dobijamo dovoljne količine gasa dnevno iz Balkanskog toka, nakon čega se kreće u sprovođenje kriznih planova i supstituciju drugim energentima.

Govoreći o snabdevanju gasom, rekla je da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno u srpskom delu i prilično napunjeno u delu kojim upravlja ruski „Gasprom“.

Takođe, kako je dodala, u Mađarskoj je do sada uskladišteno približno 380 miliona kubnih metara gasa, a očekuje se da uskoro bude i punih 500 miliona kubnih metara.

- Balkanskim tokom smo do 1. oktobra dobijali tri do četiri miliona kubnih metara gasa dnevno, sada dobijamo oko šest miliona kubnih metara, a u dogovoru sa ruskom stranom ići ćemo i na osam miliona kubnih metara, u zavisnosti od potreba TE-TO, precizirala Mihajlović.

Podsetimo, nešto ranije, govoreći o svetskoj krizi, a pogotovo energetskoj, gradonačelnik Nikola Dašić je naglasio da se grad Kragujevac ponaša ozbiljno i odgovorno kako bi građanima obezbedio grejanje, pa makar na kraju to bio i ugalj. 

Po svemu sudeći, Kragujevčani koji su korinsici daljinskog grejanja ne moraju da brinu da li će imati tople radijatore, samo je pitanje, na koje u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da odgovori, da li ćemo celu grejnu sezonu "izgurati" na gas.