InfoFoto: srbija.gov.rs

Počinje masovna vakcinacija protiv COVID-a 19

Autor: InfoKG
12:30 | Utorak, 19 01 2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas najmoderniji sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces – od nabavke vakcina do imunizacije. Saopšteno je i da od danas u našoj zemlji počinje masovna vakcinacija protiv COVID-a 19.

Vučić je u Palati Srbija, na prvoj sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, objasnio da je reč o najsavremenijem informacionom sistemu putem kojeg se za svakog ko se vakciniše zna koju je vakcinu primio i kada i gde je vakcinisan.

On je istakao da se više neće dešavati situacije kao sa vakcinom za sezonski grip – da se ne zna koliko ima vakcina u frižiderima i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.

Prema njegovim rečima, jedan tim, koji se sastoji od jednog lekara i dva medicinska radnika, može dati 75 vakcina za pet časova, tako da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Predsednik je saopštio da danas u Srbiji počinje masovno vakcinisanje kineskom vakcinom "Sinofarm" i zatražio da se ona što brže obavlja.

Prema njegovim rečima, danas ili sutra trebalo bi da dobijemo 250.000 "Sputnjik V" vakcine, od kojih su 200.000 prve doze, a 50.000 druge doze, jer su jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza.

Takođe, kako je najavio, Srbija će potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i "Astra-Zenekom" za približno 800.000 vakcina.

Vučić je ukazao na to da je kineska vakcina pokazala najmanje kontraindikacija.

Istovremeno, on je najavio da će se sednice Operativnog tima za vakcinaciju održavati svakog jutra, u periodu od 7.30 i 8 časova, kako bi i državni vrh i građani bili izveštavani o tome šta je urađeno po pitanju vakcinacije, ali i šta je još moguće učiniti kako bi se vakcinacija ubrzala.

Brnabić je precizirala da će prvo biti vakcinisani pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i ostalih bezbednosnih službi, i dodala da su juče stigle dodatne količine "Fajzerove" vakcine i da se nastavlja imunizacija po gerontološkim centrima.

Prema njenim rečima, u Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054.950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina, tako da smo po tome jedna od najboljih država u Evropi.

Za sve u Evropi je sada najveći izazov kako da se te vakcine administriraju i što pre obavi vakcinacija, objasnila je premijerka i naglasila da Srbija taj proces obavlja na sistematičan način.

Ona je istakla da do sada nismo imali sistem koji to može da prati na pravi način, dok sada možemo da pratimo vakcinu od dolaska u našu zemlju, kada sleti avion na aerodrom do trenutka dolaska u magacin, izlaska iz njega, prijema u zdravstvenu ustanovu, proces vakcinacije, kao i ono što se dešava posle.

Takođe, prate se i one vakcine koje ne mogu da se upotrebe ako su oštećene ili nisu adekvatno čuvane.

Najveći gradovi u Srbiji su spremni za vakcinaciju i uglavnom su pripremili ili privode kraju uređenje punktova na kojima će građani moći da je prime.