Info

Počinje obnova fasada u centru, evo od koje se kreće

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 28 09 2021

Grad Kragujevac obnoviće fasade na 22 objekta koji su spomenici kulture u strogom centru. Od toga, u ovoj godini, kako je ranije najavljeno, biće urađeno devet. Obnova prve fasade kreće kroz par dana, a reč je o zgradi nekadašnje Prosvete, rekli su za portal InfoKG iz Gradske uprave.

Pored toga što estetski narušavaju izgled grada, mnoge od fasada ugrožavaju i bezbednost korisnika. 

Studijom revitalizacija fasada u Starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, identifikovano je 22 objekta, među kojima su kuća trgovca Alekse Obradovića – Regentova kuća, zgrade nekadašnjeg Peka i Prosvete, kafana Balkan, kao i 11 objekata u Ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Kako je ranije najavljeno iz Gradske uprave, u prvoj fazi, od ukupno 22 fasade, očekuje se da bude urađeno devet u ovoj godini. Tri najveće su zgrada sa atlasima preko puta Spomenika Štafeti, zgrade poznate kao Prosveta i Peko, kao i još šest ka Pioniru sa te strane ulice. 

Za te objekte Grad je od resornog ministarstva dobio saglasnost, odnosno strateljstvo za sporovođenje mera zaštite fasada u prostorno kulturno–istorijskoj celini Staro gradsko jezgo.

Prioritet je utvrdio Zavod za zaštitu spomenika kulture, ceneći stepen oštećenja. 

Iako je važećim propisima predviđeno da sredstva za održavanje stambenih zgrada, pa i restauraciju fasada, obezbeđuju vlasnici stanova i drugih posebnih delova zgrade, bez obzira da li su one pod zaštitom države ili ne, činjenica je da su za to potrebna značajna finansijska sredstva koja vlasnici odnosno korisnici nisu u stanju da obezbede.